Projectplan voor voorziening in Lichtenvoorde

Integraal Educatief Kindcentrum

Lichtenvoorde - De demografische krimp is de laatste tijd aan de orde van de dag. Mede als gevolg van die krimp ontstaat er ook binnen de gemeente Oost Gelre op termijn overcapaciteit c.q. leegstand in bestaande onderwijs- en welzijnsvoorzieningen. In Oost Gelre wil nu de gemeente in samenspraak met de schoolbesturen en de besturen van voorschoolse instellingen de mogelijkheden laten onderzoeken om te komen tot een herschikking van deze voorzieningen en dat op de eerste plaats in de kern Lichtenvoorde.

Deze materie, alsmede het gegeven dat de raad gevraagd wordt om daarvoor een krediet beschikbaar te stellen, zorgde in de gecombineerde raadscommissievergadering voor veel discussiestof, hetgeen ongetwijfeld een vervolg zal krijgen in de raadsvergadering van 27 januari.

De discussie spitste zich in dit geval dus toe op de inhoud van het door de projectgroep Lichtenvoorde op 11 september 2014 uitgebrachte eindrapport, waarin het uitvoeren van een onderzoek naar de mogelijkheden tot het vormgeven van een Integraal Educatief Kindcentrum (IEKC) voor de kern Lichtenvoorde en omgeving centraal staat.

Het is om die reden dat de raad van de gemeente Oost Gelre wordt verzocht om een krediet van 40 duizend euro beschikbaar te stellen voor de kosten van het haalbaarheidsonderzoek. De totale kosten bedragen 80 duizend euro, maar de andere helft wordt opgehoest door de gezamenlijke schoolbesturen. Overigens wordt in het onderzoek ook de bestaande huisvestingsproblematiek van de St. Ludgerusschool en de Hamalandschool, afdeling SO, in Lichtenvoorde meegenomen. In het integraal huisvestingsplan, door de gemeenteraad vastgesteld in 2010, is al aandacht gevraagd voor de huisvesting van beide scholen.

Een meerderheid van de fracties in de gemeenteraad pleitte tijdens de commissievergadering voor een totaalvisie, anders gezegd een totaalaanpak van het onderwijs in de gehele gemeente Oost Gelre. Daarbij merkte Walter Leemreize (CDA) op dat er niet per definitie in de kleine kernen moet worden begonnen met het sluiten van scholen. Een insteek die niet werd gekozen door Carolien Sonderen van collega-coalitiepartij OOG. "Wij delen wel de zorg, maar wij staan er anders in. Er moet juist een start worden gemaakt in de beide grote kernen. De kwaliteit van het onderwijs staat bij ons te allen tijde voorop en niet de plaats waar de school moet staan." PvdA'er Peter Baks was van mening dat er sprake is van een grote tegenstrijdigheid wanneer je de krimp probeert op te lossen met het neerzetten van een totaal nieuw en kostbaar schoolgebouw. "In het verlengde daarvan pleit ik eerst voor een uitgebreide informatieavond, waarbij alle ins en outs aan de orde komen." De VVD gaf bij monde van Kees Porskamp nog eens aan om alles in één keer mee te nemen en dus ook grote kern Groenlo en wat het onderwijs betreft tevens de bij Groenlo aangesloten kleine kern Zwolle.

Portefeuillehouder onderwijs, wethouder René Hoijtink, tipte nog eens aan dat de aanleiding van het onderzoek niet uit het oog verloren mag gaan.

De kwaliteit van het onderwijs staat voorop!

"De scholen in Oost Gelre gaan langzamerhand veel leerlingen missen. Tegelijkertijd moet daarbij gewaakt worden voor het uitgangspunt dat de kwaliteit van het onderwijs voorop staat. Afspraak is nu dat eerst de beide grote kernen aan een onderzoek worden onderworpen, omdat daar de zaak complexer is dan in de kleine kernen."

Van uitstel wilde Hoijtink niets weten. "Dan komen wij in grote problemen. Gewoon starten in Lichtenvoorde, want de projectgroepen in Lichtenvoorde en Groenlo lopen niet synchroon. Wanneer we nu afwachten en niets ondernemen, gaat het snel helemaal mis en wordt er met de vinger richting de gemeente gewezen", aldus Hoijtink, die verder aangaf in te zijn voor een informatieavond. "Het presidium zal worden verzocht om daarvoor een datum te prikken."