Fafaa

Ik was op de buutavond in Groenlo in het kader van participerend onderzoek. Daar waren aardig wat Lichtenvoordse mensen, zeker nu de grootste inwonerskern de kleinste carnavalskern is geworden. Samen met Mariënvelde, daar hebben ze ook geen CV. Maar wel een BMV, en dat is ook wel eens lachen.

Gelukkig werd de stammenstrijd Groenlo versus Lichtenvoorde niet teveel uitgemolken in deze tijd waarin we juist behoefte hebben aan eenheid en gemeenschapszin. En als het al om de burenvete ging was het ludiek. Er was wel een oud-prominent van CV de Keienslöppers – die hebben natuurlijk alleen nog maar oud-prominenten – die het er maar moeilijk mee had. Dat zag ik aan zijn non-verbale gedrag. Er was ook een buutredner (hoe schrijf je dat eigenlijk?) die moeite had met een lawaaierige Ajax-hooligan. Ik dacht nog: dat kan toch niet.
Zo af en toe tref je nog wel eens van die uitstervende gasten voor wie het onderscheid niet ludiek is en die niet relativeren. "Ik heb nog leever dat mien dochter met ne …… (racistische term naar keuze invullen) dan met ne Grolsen/Lechtenvoordsen."
Zieuwent werd ook weer genoemd, maar gelukkig op een vrij milde en familiaire toon. Hulde aan Oost Gelre. Andere kerkdorpen bleven buiten schot van de Grolse wind. En het buitengebied, niemand heeft het ooit over het buitengebied. Zij zaaien en oogsten maar door in stilte.

Ik was op de sponsor/genodigdenavond en een keer op een gewone klootjesvolkavond. Alles voor een goed vergelijkend onderzoek voor de lezers, bovendien betaalt de uitgever studiereisjes. En na een avondje toastjes met zalmmousse samen met Jan met de Steek, is een plak leverworst met Jan met de Pet ook wel weer gezellig.
Ik heb ook nog Duitse gasten gezien. In de zaal en op het podium. Leuke dansjes, wel jek veel Zugabes. Als ik buutredner was geweest, had ik gezegd: een stuk of 40-45. Maar ik zat in de zaal en moest luisteren naar wat anderen vertelden, deels over hun internetbelevenissen van de afgelopen jaren.
Ik heb de afterparty meegemaakt. Ook al gezellig, maar wel een beetje lang dezelfde dreun met een bepaald aantal slagen per minuut (beats per minute) en de triolen (3 over 4). DJ Tunnelvision.

De arme stadsprins en stadsadjudant moesten na 5 avonden dezelfde grappen aanhoren, de zondagmorgen erna alweer naar het Frühshoppen (toch weer een Duits woord) in Beltrum. Ze hebben het overleefd, anders hadden we het op de redactie al wel gehoord.
Ik zag al wat filmpjes van die buutavonden (pronkzittingen officieel) op Vimeo (het kleine YouTube). Handig als je alsnog wat clues van gemiste grappen wilt achterhalen. Mooi gefilmd, maar … veel te weinig zaalgeluid. Op een of andere manier heb je dat toch nodig, net als lachgeluid (al dan niet ingeblikt) bij comedy's op televisie.

Tot zover dit opbouwend bedoelde kritische recenserende verslag.

Volgende week ander onderwerp. Fafaa.