Carnavalisten Rob te Molder en Koen Wolters en Elnacorrespondent Henri Walterbos lazen voor op de Canisiusschool.
Carnavalisten Rob te Molder en Koen Wolters en Elnacorrespondent Henri Walterbos lazen voor op de Canisiusschool. Foto: PR

Nationaal Voorleesontbijt Canisiusschool Harreveld

Samen luisteren en boterhammen eten

Harreveld - De leerlingen van de Canisiusschool zitten deze woensdagmorgen al ruim voor de zoemer gaat braaf in de klas. "Jullie mogen je pantoffels aantrekken en je broodje pakken als de tweede zoemer gaat", klinkt het uit een lokaal. Tal van ouders en enkele prominente dorpsgenoten zijn uitgenodigd om voor te komen lezen in het kader van het Nationaal Voorleesontbijt, als onderdeel van de nationale voorleesdagen.

Zo ook Prins Rob te Molder van carnavalsvereniging de Zandbieters, volledig uitgedost, die een groep leerlingen uit de combinatiegroep 6/7 voorleest. "Elke avond is het vaste prik dat ik mijn eigen kinderen van 2 en 4 jaar voorlees. Dat vinden ze prachtig."

Als de carnavalshoogheid voorleest uit het boek 'Hotel de Grote L' zijn de kinderen één en al oor en peuzelen ze ondertussen hun boterhammetje op en drinken hun pakje drinken leeg. Iemand die zijn boterhammetje is vergeten, krijgt van een klasgenootje een stukje aangeboden. Ze zitten in de directiekamer op de grond, rond hem heen. "Het is ontzettend leuk om te doen, al is dit boek wel andere kost dan wat ik mijn kinderen voorlees", vertelt hij na afloop. "Ik lees thuis nu voor uit 'Wie heeft er op mijn kop gepoept?', een klein boekje dat je zo wegleest. Ik heb dit boek thuis gelezen als huiswerk. Je wilt toch weten waar je over vertelt. Met het voorlezen ben ik maar gewoon vooraan begonnen."

Een lokaal verder zit een andere hoogwaardigheidsbekleder der Zandbieters. President Koen Wolters, eveneens in vol ornaat. Het maakt indruk op de kinderen, net als zijn rust tijdens het voorlezen. Hij leest voor uit 'Broer geheim,' een bundeling van brieven waar hij er een paar van voorleest. Juffrouw Carry vertelt dat er met behulp van de bieb een aantal boeken geselecteerd is om vandaag uit voor te lezen.

Tante Rikie's verhalenboek
Naast kinderboeken in het Nederlands is het Henri Walterbos, correspondent van de Elna en Groenlose Gids, die voorleest uit 'Tante Rikie's onmundig mooie verhalenboek.' In het dialect. Als hij de kinderen vraagt of ze dialect spreken danwel verstaan, antwoorden Iris, Mirthe, Lars, Bella, Quincy en Annabel dat ze het wel kunnen verstaan. "Mijn vader en moeder praten plat", roept Lars. Als het verhaal 'Dreumen is't begin' van de hand van Klaas Jan Huntelaar voorgelezen wordt, vinden de kinderen het prachtig en lachen soms om de avonturen van de 'snotblagen' met 'Alwies Klein Remmelink uut Hummel.' Naderhand erkent één van de meisjes dat ze alleen maar begrepen heeft dat het verhaal over voetbal ging. "Maar ik vond het wel leuk!"