Rene Spekschoor en Annemarie Resink
Rene Spekschoor en Annemarie Resink Foto: Bernadet te Velthuis

'Ondernemers coachen ondernemers' bij ONZ-Achterhoek

Zieuwent - De netwerkvereniging voor zelfstandigen in de Achterhoek, ONZ-Achterhoek, hield afgelopen woensdag haar eerste thema-avond in het nieuwe jaar, getiteld 'ondernemers coachen ondernemers'. Onder leiding van Annemarie Resink (www.resink.nu) beleefden zo'n 30 ondernemers en coaches een zeer inspirerende avond in buurthuis 't Kevelder in Zieuwent.

Het programma bestond slechts uit drie vragen: wat is mijn talent, wat is mijn droom en wat is mijn volgende stap? De deelnemers werden in drie rondes doorgezaagd op hun keuze en motivatie voor het zelfstandig ondernemerschap.

Voorzitter Rene Spekschoor was duidelijk in zijn nopjes met een dergelijk positief begin van het nieuwe jaar. "Het programma past geheel in de doelstellingen die ONZ-Achterhoek zich bij het begin van het tweede lustrum heeft gesteld. Als netwerkvereniging willen we nog meer voor onze leden betekenen dan we in de afgelopen vijf jaar al hebben gedaan. We zien duidelijk een behoefte aan netwerkversteviging en ondersteuning van de eigen ondernemerskwaliteiten. Dit geldt overigens niet alleen voor die zelfstandigen die nog maar net begonnen zijn, maar net zo goed voor de meer ervaren ondernemers. De groep van zelfstandigen groeit en iedereen wil een boterham verdienen. Dat vraagt ondernemerskwaliteiten, maar ook zaken als kennisdeling, netwerk en samenwerking."

De tafelcoaches waren vooral enthousiast over de interactie die onder de deelnemers ontstond. Er kwam enorm veel energie los. Iedereen was bereid om zich kwetsbaar en open op te stellen richting de andere gesprekspartners. Verder viel de gedrevenheid van de ondernemers op en de motivatie om door te zetten en te willen slagen. Onder de deelnemers was ook een aantal mensen die nog in de combi-fase zitten. Ze zijn al hun eigen bedrijf gestart, maar werken daarnaast nog in loondienst. Voor hen was het reflexiemoment zeer welkom. Als beginnende ondernemer is het waardevol als je je vragen en ideeën met ervaren ondernemers kunt delen, zo was de algemene reactie. Het geeft je inzicht in wie je bent, waarom je doet wat je doet en of je er goed in bent.

ONZ-Achterhoek hoopt de komende jaren door te kunnen groeien en een toegevoegde waarde te bieden voor zelfstandige professionals, ZP'ers, en kleine MKB bedrijven. De ambities gaan verder dan alleen vertegenwoordiging en een gezellig samenzijn. Een nieuw initiatief bijvoorbeeld is de bouwcoöperatie die vanuit de vereniging is opgestart. Deze bestaat uit leden die gezamenlijk de markt tegemoet gaan treden, maar tegelijkertijd zelfstandig blijven. Het voordeel zit hem hier in de kracht van de samenwerking en de kennisdeling binnen het vakgebied. Het is zoals de musketiers vroeger al riepen, "een voor allen en allen voor een"!

In februari bezoekt ONZ-Achterhoek het bedrijf 24/7 Tailorsteel en aanstaande maart viert zij haar eerste lustrum. Samen met Pr8werk wordt dit feit uitbundig gevierd. Naast feestelijkheden zal deze avond in het teken staan van vraaggestuurde verbinding tussen opdrachtgever en –nemer. Het geeft eens te meer aan dat de zelfstandig ondernemer niet stil mag zitten, maar goed moet weten wat er speelt in de maatschappij en wat hij kan bijdragen om dit probleem op te lossen. Alleen dan is hij of zij van betekenis voor opdrachtgevers. Ofwel: wie ben ik, waarom doe ik wat ik doe en ben ik er goed genoeg in?

Voor meer informatie over ONZ-Achterhoek: bezoek de site www.onz-achterhoek.nl.