De slagen om Oost Gelre

Ik ben enigszins beduusd over de voorpagina van de vorige Elna. Die ogen, die glimlach met het mooie en regelmatige gebit en natuurlijk de resolutie van de foto. Ondanks dat alles heb ik me toch kunnen concentreren op een stukje.

De Oost Gelrese overheid heeft een halt toegeroepen aan de geplande bouw van een hal buiten Lichtenvoorde. Omdat die hal zogenaamd voor agrarische doeleinden zou dienen, maar eigenlijk bedoeld zou zijn voor de bouw voor een bloemencorsowagen. Als kalmte na de storm voor de betreffende wagenbouwersgroep. En zo'n gebouw is ongewenste verstedelijking (of verdorpeling), volgens de wethouder Van Uem. Zoals het een integer bestuurder betaamt is hij tegen een mogelijke dubbelfunctie van het bouwwerk. Ik snap zijn gedachtegang wel, maar u ook? En wat kopen die bouwers daar nu voor, wel? Bovendien: bloemencorso, dahlia's, tuinbouw … Maak maar af, helemaal niet stedelijk.
Toch weer vertrutting. Dat wordt toch hopelijk niet de rode draad dit jaar. Zie ook mijn column van week 2, die u misschien al ingeplakt heeft.

Terwijl bij Lichtenvoorde een corsohalletje al wordt tegengehouden, wordt bij Groenlo gewerkt aan de verrijzenis van über-flatulente bio-wolkenkrabbers van tientallen meters hoogte. Weliswaar niet in het buitengebied, maar in het voormalige buitengebied, jaren geleden geannexeerd door de landschappelijke lintworm Laarberg (3-voudige alliteratie, jawel).

Er is inmiddels een actiestichting tegen de megavergister. Er zijn al protestborden gesignaleerd, de eerste hongerstaking zit eraan te komen. Al is het alleen maar om zelf als actievoerder door minder te eten bij te dragen aan vermindering van het mestoverschot.
Benieuwd wie deze Slag om Grolle gaat winnen. De boeren die hun ontlasting kwijt moeten, of de stadsburgers die hun achtertuin daar niet mee willen belasten?

De 'echte' Slag om Grolle (niet de hele echte, die was natuurlijk in 1627) is inmiddels gewonnen door Fox Horeca uit Vragender. En dus verloren door de Grolse horeca, die er blijkbaar niet in slaagt om met een gezamenlijk plan een Grolse aanbesteding te winnen.
Gelukkig is de gelukkige winnaar nog wel Oost Gelrese horeca. Het had ook maar zo een sponsor/partner uit Eibergen (gemeente Berkelland) kunnen zijn, of uit Vreden (Deutschland). Die Schlacht um Grolle!
Dat worden FIFA WK-taferelen in oktober. Zal de hoofdsponsor tolereren dat na het eten van een 17-eeuwse reuzelworst de vette bek wordt afgeveegd met een servetje waar iets anders op staat dan 'Fox Horeca' of 'Vragender forever'?

Het wordt misschien ook een bierslag om Grolle. Grolsch sponsort de slag, want het farmaceutische bedrijf bestaat dan 400 jaar. Maar welk biermerk schenkt Fox? Dat wordt misschien wel een schuimparty. En dat klinkt niet erg 17e-eeuws.