Het team van Beijer Besselink.
Het team van Beijer Besselink. Foto: PR

Bruidsmodezaak Beijer Besselink al 60 jaar een begrip

Bekend in de regio en ver daarbuiten: de Beltrumse specialist in bruidsmode en avondkleding Beijer Besselink. Het familiebedrijf bestaat 60 jaar. Dat wordt gevierd op zondag 1 februari.

De zussen Francien Kroeze-Beijer en Grea Jones-Beijer, al 35 jaar aan het roer van Beijer Besselink, praten over historie en toekomst van de bruidsmode. Waar veel is veranderd, maar veel ook hetzelfde is gebleven.
Grea en Francien zijn de tweede generatie aan de leiding, hun ouders begonnen de zaak in 1955. Sinds 1980 hebben Francien en Grea veel zien veranderen, hoewel de grootste maatschappelijke veranderingen op het gebied van trouwen zich al daarvoor hadden voltrokken.
Wat niet veranderd is, is de individuele aandacht voor elke klant. Grea: "We kunnen elke bruid kleden. En ook de bruidegom en het gevolg. Maar de bruid staat centraal." Francien: "We kunnen de bruid en de bruidegom een matchend totaalpakket aanmeten. Ook als ze apart van elkaar bij ons komen."
"Het elkaar pas op de huwelijksdag verrassen met de kleding gebeurt nog best vaak," vervolgt Grea. "Niet meer omdat men denkt dat het ongeluk brengt als bruid en bruidegom elkaars kleding van tevoren zien. Maar om de trouwdag iets speciaals te geven. Zeker in een tijd waarin mensen vaak al samenwonen en kinderen hebben voor het huwelijk. Het is daarom vaak niet meer zo'n ingrijpende stap als vroeger."
"Maar het blijft natuurlijk een heel speciale dag," zegt Francien. "Daarom willen we dat de klant tevreden is – wat het budget ook is - en wij ook. Want een om haar kleding bewonderde bruid is onbetaalbare mond-tot-mondreclame." Mond-tot-mondreclame is het belangrijkste voor Beijer Besselink, daarvan zijn Francien en Grea overtuigd. "En traditie," zegt Grea. "Aanstaande bruiden willen voortzetten wat hun (schoon)moeder of grootmoeder deed."

De klanten van Beijer Besselink komen uit heel Nederland en ook uit Duitsland. "Duitse klanten die bij ons komen houden van de wat lossere stijl hier," zegt Francien. "Daar is het meestal een stuk traditioneler en formeler." Paren van hetzelfde geslacht zijn ook allang geen zeldzaamheid meer.
De klanten zijn van alle leeftijden. "We hebben bruiden vanaf 18 jaar tot 68 jaar of ouder," zegt Grea. "Sinds Francien en ik op de zaak zitten is de gemiddelde leeftijd wat gestegen van begin 20 naar rond de 30. Maar we hebben ook mensen die voor de tweede of derde keer in het huwelijk treden."
"Ook onze medewerkers zijn van verschillende leeftijden," vult Francien aan. "Dat kan bij de verkoop prettig zijn voor de klanten."
Die medewerkers zijn loyaal en blijven lang bij Beijer Besselink, wat volgens Grea ook een voordeel voor de klanten is. "Net als dat we alles in eigen huis hebben: een eigen atelier, ervaren coupeuses, geen uitbesteed werk."
De 24-jarige dochter van Francien is zich aan het oriënteren om over een aantal jaren de zaak wellicht van haar moeder en haar tante over te nemen. Zij is al werkzaam in de branche. "Maar dat zal nog wel een aantal jaren duren," verwacht Francien. Voorlopig gaat zij samen met Grea de komende jaren door met hun zaak, die dus zes decennia bestaat. En dat wordt aanstaande zondag gevierd met Bubbles & Brides. Er wordt uitgepakt met acht mannequins en twee dressmen. "We hebben twee verschillende modeshows," zegt Francien. Er zijn nog wat kaarten verkrijgbaar.


zondag 1 februari 2015, 14.30 uur
City Lido, Groenlo
www.beijerbesselink.nl