Oost Gelre wil meer mogelijkheden

woningsplitsing buitengebied

Oost Gelre - Tijdens de raadsvergadering van 24 februari a.s. zal een voorstel aan de orde komen om de notitie actualisering beleid woningsplitsing buitengebied vast te stellen. Het college van burgemeester en wethouders volgt daarmee niet alleen het na de gemeenteraadsverkiezingen van begin 2014 vastgestelde coalitiebeleid, maar geeft tevens uitvoering aan de door de CDA-fractie tijdens de in het afgelopen jaar gehouden begrotingsvergadering ingediende en aangenomen motie.

"Als college stellen wij de raad voor om de mogelijkheden voor woningsplitsing in het buitengebied van de gemeente Oost Gelre te verruimen", aldus wethouder Vincent van Uem afgelopen week tijdens het gebruikelijke perspraatje na afloop van de wekelijkse collegevergadering. "Bij de gekozen oplossing is gekeken naar de ruimtelijke kwaliteit van het buitengebied. In de landschapszones rond de kleine kernen in onze gemeente liggen vaak bijzondere 'droebels' en relatief veel woonboerderijen. De ruimtelijke kwaliteit kan hier sterk verbeteren door verpaupering tegen te gaan en het landschap in de omgeving te versterken. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan een eind vorig jaar aangenomen motie en aan het vastgestelde coalitieakkoord. In de aangenomen motie en in het coalitieakkoord is namelijk opgenomen dat er nieuw beleid moet komen met als doel verruiming van de mogelijkheden tot woningsplitsing in het buitengebied. Dit voorstel geeft daar invulling aan."

Het speelt in de gemeente Oost Gelre reeds jaren achtereen dat het alleen bewonen van grote omvangrijke boerderijen niet meer tot de mogelijkheden behoort. "En juist daarom is een aanpassing van ons beleid op zijn plaats. Dit zeker wanneer het in de directe nabijheid is van de kleine kerken dan wel kerkdorpen. Bovendien draagt een en ander bij aan het aspect dat er meer mogelijkheden voor huisvesting komen in en rondom de kleine kernen. Een niet onbelangrijke reden om het beleid op dit terrein aan te passen, is het bewerkstelligen van een duidelijke verbetering van het landschap in het buitengebied van Oost Gelre. Daarnaast komt het nieuwe beleid tegemoet aan het bieden van de juiste mantelzorg", aldus Van Uem.

De gebieden, waarop het nieuwe beleid van toepassing is, zijn in de vorm van vlekken in kaart gebracht. Buiten die vlekken wordt er vastgehouden aan het reeds bestaande beleid.