De corsowagen 2014 van Lansink-Bluiminck.
De corsowagen 2014 van Lansink-Bluiminck. Foto: Theo Huijskes

Gemeente wil uitzien naar een definitieve oplossing

Tijdelijk uitsluitsel corsogroep Lansink-Bluiminck

Lichtenvoorde - Het heeft er alle schijn van dat de aanstelling van gemeenteambtenaar Vincent Lette tot relatiemanager evenementen van de gemeente Oost Gelre reeds na enkele dagen zijn vruchten heeft afgeworpen. Immers tijdens een, zoals de gemeente het zelf omschrijft als opbouwend en toekomstgericht gesprek met elkaar, is er in ieder geval al direct een tijdelijke oplossing uit de bus gekomen. Deze houdt in dat Lansink-Bluiminck in ieder geval nog één jaar zijn corsowagen mag bouwen op de oude, vertrouwde bouwlocatie.

Het lijkt erop dat in dit geval niet het college onder aanvoering van verantwoordelijk wethouder Vincent van Uem, maar de politiek de belangrijkste aanzet heeft gegeven voor een tijdelijke en straks mogelijke definitieve oplossing.

Zo was het tijdens de afgelopen week gehouden raadsvergadering VVD-fractievoorzitter Paul Wentink, die andermaal bij het vragenuur fel van leer trok tegen het college, dat redenen zag om de corsogroep geen toestemming te geven om wagens te bouwen in een nieuw te bouwen schuur.

Wentink vroeg zich af waar het college in deze in vredesnaam mee bezig is. "Daar verdwijnt op deze locatie een oude varkensschuur, alsmede de tent waarin jaarlijks een corsowagen wordt gebouwd. Daarvoor in de plaats komt als gevolg van coöperatief samenwerken één nieuwe hal die twee partijen tegelijkertijd uit de brand helpt. Een mooier voorbeeld van een voordeelsituatie is er niet denkbaar. De welstandscommissie heeft geen problemen en uw college vindt redenen om moeilijk te gaan doen. Ik zou zeggen, pak deze geboden kans met beide handen aan. Alleen al omdat Lansink-Bluiminck op geheel eigen kracht met een goede oplossing op de proppen komt, verdient dat een gemeentelijke goedkeuring als beloning. Ik zie absoluut geen problemen, hak die knoop dus eens door!"

Wethouder Van Uem gaf in zijn antwoord aan dat er nog dezelfde week gesprekken zouden plaatsvinden met vertegenwoordigers van de corsogroep, alsmede met Herman ter Haar, voorzitter van de Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde. Op een aanvullende vraag van VVD'er Kees Porskamp of Van Uem zelf ook bij deze gesprekken aanwezig is, antwoordde deze niet in de gelegenheid te zijn vanwege andere afspraken.

Win-winsituatie
Desgevraagd deelde Frank Knippenborg, voorzitter van de Stichting Corogroep Lansink-Bluiminck, mee zich met de inhoud van de notitie (het afgelopen vrijdag aan de gemeenteraad gestuurde gespreksverslag ThH.) te kunnen verenigen. "Tot op de dag van vandaag kan ik nog steeds niet begrijpen waarom de gemeente zo moeilijk doet. Wat men zelf altijd en overal propageert, is hier namelijk gebeurd. Wij als partij zijn zelf met een uitstekende oplossing gekomen. In eerste instantie heeft iedereen er oren naar, dit echter tot het moment dat er iemand een regeltje ontdekt waarom de nieuwe opzet mogelijk niet in het van toepassing zijnde bestemmingsplan past. Echt onvoorstelbaar, je komt zelf met een panklare oplossing, waardoor er sprake is van een duidelijke win-winsituatie en vervolgens word je nog afgeschoten ook. Dat gegeven was voor ons ook het moment om de politiek in te schakelen, waarbij wij alom een welwillend oor kregen."

De commotie is ontstaan omdat Martin Klein Gunnewiek de grond, waarop de bouwtent stond, had verkocht aan nieuwe eigenaar Berry Roemaat. In goed overleg werd er vervolgens naar een oplossing gezocht.

"Toen wij zoveel jaren geleden bij Martin aanklopten voor een bouwlocatie, waren wij eigenlijk nog vreemden voor elkaar. Maar dankzij de voortreffelijke samenwerking in ook nog eens een uistekende sfeer, zijn wij door de jaren heen dikke corsovrienden van elkaar geworden. Omdat wij mede als gevolg daarvan aan beide kanten een goed gebaar wilden maken, waren wij er snel uit. Er zou een nieuwe schuur worden gebouwd, waarin wij onze wagen konden bouwen en als tegenprestatie zouden vrijwilligers uit onze groep de bouw helpen uitvoeren", aldus Frank Knippenborg. "Het is te hopen dat dit initiatief dan ook gauw een definitief karakter krijgt."

Overigens vindt er mede op instigatie van relatiemanager Vincent Lette nog vóór maart 2015 een gezamenlijk onderhoud plaats met de Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde, waarbij de voorzitters van alle corsogroepen in Lichtenvoorde aanwezig zijn.

Het is daarbij de bedoeling om tijdens dat onderhoud de kansen en risico's voor de eerste jaren te bespreken met een uitloop naar de eerste tien jaar. Een en ander is de uitkomst dat Vincent Lette afgelopen vrijdag had met stichtingsvoorzitter Herman ter Haar. Laatstgenoemde bevestigde dit uw verslaggever afgelopen maandagavond tijdens een telefonisch onderhoud.