Toneelvoorstelling gespeeld door Tof Volk.
Toneelvoorstelling gespeeld door Tof Volk. Foto: Leonie Heutinck

Tof Volk als broeders en nonnen op de bühne

Vragender – Op 29, 30 en 31 januari stond Tof Volk op de bühne met het toneelstuk 'Broeders bij nonnen waar zijn we aan begonnen!' Ieder jaar is de animo weer groot. De cast bestaat dit jaar uit een elftal toneelspelers die een knap stukje toneelwerk neerzetten.

Bezoekers komen tijdig om een goed plekje te bemachtigen en om circa 19.30 uur zit de zaal dan ook afgeladen vol. Onder het genot van een kopje koffie leest men het programmaboekje door en kletst men met de vele bekenden.

Het is weer een verrassing wat Tof Volk neerzet. Dit jaar speelt het verhaal zich af in het klooster. Het doek opent en de nonnen verschijnen ten tonele. Het script staat in het teken van humor, list en bedrog. De personages zijn spraakmakend. De strenge / onrechtvaardige moeder Overste, het 'lievelingetje / de spion' van moeder Overste en een aantal onderdanige nonnen die naarmate de tijd vordert hun mannetje staan. Gedurende het stuk verschijnen ook de niet al te slimme stagiair en drie paters, waarvan één slecht horend en de 'afgevaardigde van de kardinaal' die zich voordoet na diverse verkleedpartijen als de schilder, elektricien en loodgieter. Deze typetjes maken het een spraakmakend, lachwekkend toneelstuk met een verrassende wending.

Dat het een geslaagd stuk is blijkt wel uit het feit dat de zaal adembenemend zit te luisteren. Geregeld schatert de zaal het uit van het lachen en hoor je kreten als 'oeehhhh' en 'ahhhhh'. Dit is mede te danken aan het acteertalent van de toneelspelers. Gezichtsuitdrukkingen, lichaamshouding en gebaren spreken boekdelen. Daarnaast zorgen de stemverheffingen, de klemtonen en de snelheid van de uitspraken voor het ontstaan van bepaalde sferen. Karaktereigenschappen als onderdanigheid, autoritair en overwicht worden dan ook uitstekend gepresenteerd.
De regisseur heeft een goede dosis humor verwerkt in het stuk. Met het snijden van het 'oude, harde brood' wordt er een zaag uit de kast gehaald! Krachtige uitspraken als de reactie op 'Het ruikt hier naar zweetvoeten', 'Dit hold de herinnering an de olde käse leavendig' maken het een humoristisch stuk waar de kern van het verhaal - een schaars bestaan - goed wordt neergezet.

Naast de toneelspelers en de regisseur is het succes ook te danken aan de decorbouwers, het licht en geluid en de souffleuse. Nadat iedereen is bedankt ontstaat er een daverend applaus. Alle toeschouwers zijn laaiend enthousiast: "Ja het was een mooi stuk!" Tevreden keert iedereen huiswaarts en boven ieders verwachting ligt er zelfs een pak sneeuw.