De bruid bezwijkt onder alle emotie.
De bruid bezwijkt onder alle emotie. Foto: Ferry Broshuis

Semper Avanti zet een vrolijk stuk op de planken

Zieuwent - Er zit veel talent bij de toneelvereniging Semper Avanti die zaterdagavond voor een uitverkocht huis de eerste van vier voorstellingen speelde. Deze keer een komedie of zo u wilt een blijspel, gelardeerd met de nodige tragedie, achterklap en emotie.

Het stuk heeft de titel 'verliefd, verloofd, gestrest---'. Het is geschreven door Mirjam Bosveld, maar de mensen uit Zieuwent hebben er zeker ook een eigen invulling en cachet aan gegeven.
Iedereen die een beetje met het toneel is vertrouwd weet dat het veel moeilijker is om een komedie op te voeren dan ernstige stukken te spelen. Ook in dit stuk gaat het om de timing; er zijn veel dolkomische momenten, maar hoe die op de planken neer te zetten dat vergt veel van het talent en ook van de intuïtie van de spelers.

Het leukste aan de zaterdagavond in Zieuwent in het parochiehuis was wel dat het publiek heel goed en alert reageerde. Daardoor ontstaat er een wisselwerking tussen publiek en spelers en dat werkt eigenlijk naar beide kanten toe inspirerend.

Plot
Het plot van dit stuk is eigenlijk een achterdochtige bruid en een bruidegom die wel wil trouwen, maar die er daarnaast al dan niet op waarheid berustende andere relaties op nahoudt, wat hem voortdurend in de problemen brengt en de bruid in tranen. Dat is op zich al een aardig plot, maar daaromheen heeft de schrijfster gescheiden ouders met daarbij ook nog eens elkaar hatende types bedacht die allemaal samenkomen in het hotel om daar de trouwpartij en het feest mee te maken.
Nou, u kunt zich voorstellen dat dit op een dolle komische tragedie uitloopt met een happy end. Zo'n tragedie soms zelfs dat de bruid niet meer aanspreekbaar is wat voor tal van dolkomische situaties zorgt.

Foto's
En in het stuk is ook de gang naar de huwelijksvoltrekking te zien (die niet op het toneel is te zien) maar waar fraaie foto's van worden gepresenteerd op het scherm. Dan is er dus wel een situatie van de gordijnen dicht, maar toch loopt het spel als het ware door. Dat is echt een heel aardige vondst dat moet worden gezegd en het houdt het publiek in de greep van het spel.

Ervaring
Semper Avanti heeft veel spelers met ervaring, maar er is ook nieuwe aanwas die zaterdag voor het eerst de planken betrad. Je hebt spelers die onmiddellijk de goede toon hebben en je hebt mensen die er wat in moeten groeien.

De bruid werd knap gespeeld door Marie-Josee ten Have en de bruidegom was in goed handen bij Rob Aagten. En dan zijn er spelers die weliswaar een kleinere rol hebben maar toch veel in beeld en die het dus vooral moeten hebben van mimiek en lichaamstaal. Zo iemand was de 'liftboy' van het hotel. Prachtig.

Jubilaris
Een daverend applaus aan het eind was terecht en daar werd Marion Eekelder in het zonnetje gezet vanwege haar 40-jarig lidmaatschap. Semper Avanti (steeds vooruit) en dat is zeker zaterdag weer bewezen.

Komende zaterdag 7 en zondag 8 februari spelen ze en de zaterdag is daarbij al uitverkocht.

Marion Eekelder 40 jaar bij Semper Avanti