De jongste welpen van de Sint Bernardusgroep.
De jongste welpen van de Sint Bernardusgroep. Foto: PR

Sint Bernardusgroep trots op
jongste scouts en welpen

De afgelopen twee weken zijn er twee groepen binnen de Sint Bernardusgroep Lichtenvoorde geïnstalleerd, dit is binnen de scouting een ritueel om te laten zien dat je de scoutingvaardigheden horend bij jouw leeftijd beheerst en je jezelf echt scout of welp mag noemen.

De jongste scouts zijn tijdens een overvliegweekend geïnstalleerd. Nog één keer mochten ze slapen in het welpenlokaal. In principe slapen de scouts altijd in tenten als ze op kamp zijn. Op de vrijdagavond hebben ze een spel/quiz gedaan met brandblussers en waxinelichtjes. Toen nog even in het scoutslokaal bij de open haard met drinken en chips.
De volgende ochtend na het ontbijt hebben de kinderen per patrouille(groepje) een keuken/tafel gepionierd. Daarna gingen ze eten in hun eigen keuken. Na de lunch werden de tenten opgezet voor de tweede nacht. Rond 17.00 zijn ze begonnen met koken: soep, aardappelen met boontjes en hamburgers met vla als toetje. s 'Avonds hebben ze zelf een kampvuurtje gemaakt en broodjes gebakken. Toen ze tegen 22.30 goed warm en moe waren hebben ze de slaapspullen naar de tenten gebracht om daar te slapen.
Zondagmorgen werden ze wakker en er lag sneeuw. Na het opruimen van de tenten zijn alle jongste scouts geïnstalleerd. Want als je je eigen keuken kunt maken, je eigen eten kunt koken, je eigen vuur kunt maken en ook nog durft te slapen in een tent in de sneeuw, dan heb je de installatie echt verdiend. Van iedereen waren er ouders, broertjes, zusjes, opa's en oma's om te kijken hoe de scouts geïnstalleerd werden. Tijdens de installatie legden de nieuwe scouts de linkerhand op de Nederlandse vlag. De hopman zei de belofte zin voor zin op en de scouts zeiden dat dan na. Daarna kregen ze de insignes opgespeld en werd de das omgeknoopt. Aan het einde zijn er nog groepsfoto´s gemaakt in de nieuwe scoutsoutfit.

Afgelopen zaterdag is de jongste groep, de bevers, doorgestroomd naar de jongste welpen. Om ze voor te bereiden is er de afgelopen weken hard gewerkt aan het leren van de welpenwet en welpenbelofte, waarin wordt benadrukt dat je goed bent voor de medemens en voor de natuur. Om ouders, opa's en oma's ook een idee te geven van wat er zoal gedaan wordt bij de scouting, hebben ze allemaal meegedaan op zaterdagochtend met diverse opdrachten.
Maar niet alleen de kinderen zijn geïnstalleerd, deze keer werden er ook twee dames geïnstalleerd tot officiële leiding van de Sint Bernardusgroep. Ook zij moesten een belofte en eed afleggen. "Met een grote opkomst van bijna 100 man en een heleboel positieve reacties kijken wij, ook bij deze installatie, terug op een zeer geslaagde ochtend en zijn wij hartstikke trots op onze nieuwe jongste welpengroep, jongste scoutsgroep en kersverse leiding."

Kom gerust eens kijken of neem contact op met Marion Milder (0544-370888).