De privatiseringsovereenkomst wordt ondertekend door beide partijen.
De privatiseringsovereenkomst wordt ondertekend door beide partijen. Foto: Theo Huijskes

Zaterdag 7 februari officiële opening

Privatisering Sociaal Cultureel Centrum Den Diek een feit

Lichtenvoorde - In april vorig jaar slaakten beiden, gezeten op de publieke tribune in het stadhuis van Groenlo, een vreugdekreet van blijdschap. De gemeenteraad had unaniem besloten om Sociaal Cultureel Centrum Den Diek in Lichtenvoorde te privatiseren. Het waren de dames Marloes Nijenhuis en Jolien Weevers, die elkaar vervolgens spontaan omhelsden. Hun grote wens was werkelijkheid geworden.

Afgelopen woensdag waren er weliswaar geen vreugdekreten en ook geen omhelzing, maar wel stralende gezichten en dat weer bij beide dames. De reden? In het gemeentehuis van Lichtenvoorde vond namelijk de officiële ondertekening plaats van de privatiseringsovereenkomst. Een overeenkomst waarvoor niet alleen Marloes en Jolien hun handtekening plaatsten, maar ook de in een later stadium tot de stichting in de functie van penningmeester toegetreden André Langenberg. Een vrolijke ceremonie, die werd afgesloten met de overhandiging van een kleurrijk boeket bloemen aan de drie vrijwilligers.

Restyling

In de afgelopen maanden heeft Den Diek een behoorlijke restyling ondergaan. Dit was mogelijk, omdat de gemeenteraad vorig jaar niet alleen het initiatief van de beide dames om met Den Diek een nieuwe private weg in te slaan, had omarmd maar ook nog eens had gehonoreerd met de beschikbaarstelling van een krediet van 185.000 euro, nodig voor de met de restyling gepaard gaande kosten. Afgelopen woensdag blikten beide dames nog even terug. "In oktober 2013 zijn wij begonnen met het schrijven van een oriëntatieverslag, gevolgd door een bedrijfsplan. Vervolgens hebben wij met name voor het financiële aspect André Langenberg kunnen overhalen om zich aan te sluiten. Naast de financiële ondersteuning van de gemeente was het vervolgens belangrijk om fondsen te werven. Daarnaast moest er een omslag worden gemaakt, omdat er in de nieuwe opzet geen plaats meer is voor een professionele beheerder. Dat veranderingsproces werd, weliswaar na eerst een kritisch dan wel sceptisch geluid, een groot succes. Iedereen (Den Diek telt reeds dertien vaste gebruikers oftewel verenigingen ThH.) kan zich in de nieuwe opzet vinden. Men is namelijk tot de conclusie gekomen dat men op deze manier elkaar veel beter leert kennen, waardoor er tegelijkertijd sprake is van de gewenste verbinding. Uiteraard hopen wij op meer gebruikers, alsmede nieuwe initiatieven van de burgers zelf. Het vernieuwde gebouw verdient het om een grotere bezettingsgraad te krijgen. In het verlengde van dit alles zijn wij blij met de komst van een burgercoach voor acht uur per week, die als een soort steuntje in de rug oftewel aanjager gaat fungeren om alle levende initiatieven c.q. ideeën waar te kunnen maken", aldus beide enthousiaste dames, die het zelf hebben over een 'fris en hip' cultureel centrum, waar Lichtenvoorde mee voor de dag kan komen.

De ingebruikname zal gepaard gaan met een drietal stappen. Allereerst is 1 februari de datum waarop de nieuwe organisatie van start gaat. Verder is de officiële opening op zaterdag 7 februari en wordt er op een nog nader vast te stellen datum een open dag georganiseerd voor verenigingen, organisaties en natuurlijk individuele burgers. Iedereen kan dan een kijkje komen nemen om met eigen ogen te zien welk een opfrisbeurt de accommodatie heeft gekregen. Zo zijn er een aantal ruimtes verbouwd of vernieuwd, zoals de ontvangstruimtes, de keuken en niet te vergeten de toiletten. Maar de totale uitstraling van het interieur heeft extra glans gekregen als gevolg van een omvangrijke schilderbeurt. Dientengevolge wordt er veel verwacht van het evenementenlokaal, waarin plaats is voor tweehonderd bezoekers.

Het door de gemeenteraad beschikbare krediet van 185.000 euro heeft derhalve een goede bestemming gekregen.

Een 'fris en hip' sociaal cultureel centrum