De Ludgerusschol in Lichtenvoorde.
De Ludgerusschol in Lichtenvoorde. Foto: Theo Huijskes

Aanvullend krediet voor

rijwielstalling Ludgerusschool

Lichtenvoorde - Burgemeester en wethouders van de gemeente Oost Gelre hebben tijdens de in de afgelopen week gehouden collegevergadering besloten om een aanvullend krediet beschikbaar te stellen voor de uitbreiding en aanpassing van de fietsenparkeerplaats bij de Ludgerusschool aan de Varsseveldseweg in Lichtenvoorde.

Was er in eerder stadium reeds een bedrag van 7.000 euro uit de gemeentekas gereserveerd voor deze voorziening, bij de definitieve uitwerking van het plan bleek de totale kostenpost 9.748,00 euro te bedragen, waardoor er aanvullend van de zijde van de gemeente nog een bedrag 2.748,00 euro moest worden bijgepast.

Van de ene kant een logische beslissing, omdat het hier een noodzakelijke voorziening betreft, maar aan de andere kant ook weer een beslissing waarbij vraagtekens kunnen worden geplaatst. Afgezien van het niet al te hoge bedrag, komt de beschikbaarstelling enigszins vreemd over in een tijd waarin krimp aan de orde van de dag is. Dat dit verschijnsel zeker van grote invloed is op het onderwijs met als gevolg een fors dalend leerlingenaantal, staat als een paal boven water. Bovendien is er in de gemeente Oost Gelre en dat in het bijzonder in grote kern Lichtenvoorde sprake van een voldoende aantal schoolgebouwen. In het geval van de financiële tegemoetkoming richting de Ludgerusschool, mag de kredietverstrekking als extra vreemd worden aangemerkt, omdat juist deze school samen met de Hamalandschool in een dergelijke slechte staat verkeert, dat deze op termijn mogelijk niet meer als onderwijsvoorziening gehandhaafd kan blijven.

In de raadscommissievergadering van 13 januari jl., alsmede in de raadsvergadering van 27 januari jl. van de gemeente Oost Gelre is hierover door bijna alle politieke fracties de nodige zorg uitgesproken. Een en ander ging zelfs zover, dat de fracties het met elkaar helemaal over eens waren dat het moment aanstaande is waarop het niet langer verantwoord meer is om in beide genoemde basisscholen les te geven.

Verantwoordelijk portefeuillehouder onderwijs René Hoijtink deelt desgevraagd al deze meningen, maar stelt daarbij met nadruk dat het hier een aanvullend krediet betreft. "Het besluit om hier een ruimere en verbeterde fietsenstalling te maken, is reeds veel eerder genomen. De aanpassing is reeds in gang gezet, alleen er ontbreekt nog een klein bedrag."

Zie elders in deze krant de beraadslagingen in de gemeenteraad van Oost Gelre over het onderwijs in Lichtenvoorde, waarbij alle basisscholen waaronder de Ludgerusschool onderwerp van gesprek waren.

Lichtenvoordse school verkeert in een slechte staat