De 'Belhamels' uit Beltrum

Evenals het griepvirus is ook het carnavalvirus zeer besmettelijk, waardoor er vrij snel sprake is van een carnavalsgolf. Wordt er bij een griepaanval pas gesproken van een virus wanneer het aantal gevallen gedurende een zekere periode in een bepaald gebied veel hoger is dan gebruikelijk, in het geval van carnaval is dat voorbehoud niet aan de orde. Bovendien wordt er een griepspuit ingezet om een virus te voorkomen, maar bij carnaval wordt juist naar een spuit gegrepen om een virus te creëren.

Een begrijpelijke intro van het jaarlijkse maskerade festijn, dat deze weken alle aandacht krijgt en dat ook in uw weekkrant. Natuurlijk zijn er mensen die carnaval verafschuwen, al die verkleedpartijen maar als een idioot gedoe aanmerken, spreken van het grootste zuipfestijn van het jaar en het evenement mede daarom ontvluchten door bijvoorbeeld juist dan op wintersportvakantie te gaan. Maar daar staat tegenover dat een massaal publiek, dat tevens alle leeftijden vertegenwoordigt, onvoorstelbaar veel plezier beleeft aan dit altijd kleurrijke feest der zotten. Het is dan ook heel begrijpelijk dat Weevers, uitgever van Groenlose Gids en Elna, deze en volgende week met een extra full colour katern aandacht besteedt aan het gebeuren voorafgaande aan Aswoensdag. Toen ik in de afgelopen week op pad was om de nodige kolommen voor deze katernen te kunnen vullen, viel het mij op dat daarbij vaak twee invalshoeken ter sprake kwamen. Deze betroffen de contrasterende beleving van carnaval in Lichtenvoorde ten opzichte van bijvoorbeeld Beltrum. Daar waar Lichtenvoorde met bijna 13 duizend inwoners het feest aan zich voorbij laat gaan, gaat bij de nog geen 3 duizend inwoners van Beltrum de carnavalsbeuk er volop in. Persoonlijk vind ik het jammer dat in een dergelijke, altijd volop in beweging zijnde grote kern als Lichtenvoorde De Keienslöppers in dit geval de scepter erbij neer hebben gelegd. Het brengt toch wel een schril contrast teweeg wanneer je ziet dat er naast Groenlo en Harreveld ook volop carnaval wordt gevierd in Lievelde, Vragender, Zieuwent en zelfs in Zwolle, Eefsele en Meddo, alsmede in Beltrum en Voor-Beltrum. Alleen het van de voormalige gemeente Ruurlo geadopteerde Mariënvelde en Lichtenvoorde komen helaas niet in deze eregalerij voor! De tweede invalshoek, waarmee ik kreeg te maken, betreft de wijze waarop De Belhamels uit Beltrum bij vlagen het vieren van carnaval in de praktijk brengen. Wat dat aangaat, had men in dit kerkdorp geen betere verenigingsnaam kunnen bedenken. Wanneer ik vroeger kattenkwaad uithaalde, noemde mijn moeder mij altijd een belhamel. Vele jaren daarna dacht ik daar nog wel eens aan terug. Zeker kijkende naar de eigenlijke betekenis van de aanduiding belhamel: 'Een gecastreerd mannelijk schaap, dat met een bel om zijn nek vaak de kudde leidt.' Het zal toch niet waar zijn, dat juist deze uitleg destijds in 1969 de doorslag heeft gegeven voor de oprichting van carnavalsvereniging De Belhamels in Beltrum?

De gemeenschap Beltrum staat bekend om haar aanstekelijke saamhorigheid. Een hardwerkende samenleving, waarbinnen noaberschap, gezelligheid en plezier voorop staan. Een en ander heeft tot gevolg dat men, en dat dus in tegenstelling tot het veel grotere Lichtenvoorde, én helemaal gaat voor kermis met een bloemencorso én helemaal gaat voor carnaval. Dat men in Beltrum daarbij zo nu en dan enigszins boven zichzelf uitstijgt, anders gezegd het boekje te buiten gaat, mag hier niet onvermeld blijven. Ook het vieren van (carnavals)feesten, inclusief het actief invulling geven aan de carnavalsoptocht in Groenlo, kan alleen als geslaagd worden aangemerkt wanneer tegelijkertijd de richtlijnen en zeker de daarbij horende waarden en normen in acht worden genomen. Wanneer Beltrum dat weet uit te stralen en vervolgens in praktijk weet te brengen, stijgt men nog verder boven zichzelf uit, maar dan alleen in positieve zin!

DE LIBERO

Reacties of tips: delibero@contact.nl