Rob Ratering is blij met zijn polsbandjes. Bennie te Veluwe is ook blij voor hem.
Rob Ratering is blij met zijn polsbandjes. Bennie te Veluwe is ook blij voor hem. Foto: Gerwin Nijkamp

Voorverkoopavond 'Normaal in Beltrum': ruim 2000 kaarten

"Het is toch neet te geleuven den drokten"

Beltrum - Bennie te Veluwe loopt met rooie wangen rond in de Spilsoos, waar deze vrijdagavond de kaartverkoop van het optreden van Normaal in Beltrum, eerste Pinksterdag, van start gaat. De spanning is hem enigszins van het gezicht te lezen. Begrijpelijk. Maar ook opluchting. Ruim een uur lang staan honderden belangstellenden bij nul graden tot aan de Avesterweg aan toe. De een wil 13 kaarten, dan weer 51, 22, het gaat maar door.

Alles verloopt zeer gedisciplineerd en in een goede sfeer. "Het is toch neet te geleuven den drokten. Dit hebt wi-j ok nog nooit met emaakt", roept Bennie lachend maar ook hoofdschuddend uit. Hij kan zijn ogen niet geloven, terwijl 'Mister Beltrum' toch wel het één en ander gewend is.

John Orriëns loopt heen en weer naar de keuken om de 'afvalbak' vol alle kleurenflappen te ledigen en weer terug te plaatsen. Dat kan in Beltrum. Bij het in handen krijgen van de polsbandjes wordt diverse keren een vreugdekreet geslaakt.

De in Neede woonachtige oud-Beltrummer, en diehard Normaal-fan Ronnie Olthof bemachtigt de eerste kaartjes. Ruim voor opening van de hal staat hij al buiten aan de deur te wachten. "Yes, wi-j hebt ze binnen", roept ook Beltrummer Rob Ratering uitgelaten en laat trots zijn 13 polsbandjes zien als hij afgerekend heeft. In totaal worden op vrijdagavond ruim 2000 kaarten verkocht. "We gaan bijdrukken en opschalen tot 3000", geeft Bennie al snel aan. "We moeten dan wel even in overleg met de gemeente, 'den tentenkearl', de hulpdiensten, de EHBO en zo, want dat kan niet zomaar. Maar we hebben een goede naam, dus verwacht ik daar geen problemen mee. Ze stellen ons wel eens als voorbeeld naar anderen toe die iets willen gaan organiseren."

Er is te Veluwe, en met hem de gehele organisatie, alles aan gelegen dat iedereen na afloop van het concert tevreden en blij naar huis gaat. Ook Normaal en de vrijwilligers. 'We hebben al ideeën hoe we de tent in gaan richten voor 3000 mensen. We zetten er aan de zijkanten stukken bij aan zodat iedereen Normaal goed kan zien en niet vanaf een paar honderd meter.'

'Ereburger'
Beltrum en Normaal, het is een zeer gelukkige combinatie. Ze hebben iets met elkaar. In de jaren 80 stonden de boerenrockers, met in hun midden Beltrums 'ereburger' Wimken van Diene, oftewel Willem Terhorst, 4 keer in hartje Beltrum te spelen voor een uitgelaten menigte. In 2010 en 2011 keerden ze terug, met 2x keer volle bak, als in hun gloriejaren. In verband met een aflatende gezondheid van voorman Bennie Jolink heeft Normaal op dit moment meer aanvragen dan men honoreren kan, maar Beltrum heeft een streepje voor. Weet ook Bennie te Veluwe. "Wi-j hadden het de laatste keren duftig in orde. Vond ook Normaal en hun crew. Noa de tied bi-j Dute etten en halve liters op toafel. Ja, dat vindt hun ook mooi. En wi-j helpt de jongens van Normaal tot depe in de nacht met het opruumen, tot 't leste too. Dat verget ze natuurlijk ok neet. Normaal reageren ok bli-j. Dee gönt 't ons ok."

Vrijwilligers
Zondagavond kijkt te Veluwe tevreden terug op de voorverkoop voor Beltrummers en 'noabers' de vrijdagavond. "Het blif moar deurgoan. De voorverkoop op de site is net een paar uur los en wi-j hebt al weer ruum vieftig kaarten verkoch. Ok vrijwilligers löp storm. Wi-j hebt d'r 200 neudig, en zonder da'w evroagd hebt he'w d'r al viefenzeuventeg. Onveurstelboar. Ok grote Normaalfans wee neet ens de zaal in goat moar zegt; nee Bennie wi-j wilt helpen. Prachtig man."

Kaarten zijn in Beltrum te koop bij Coop supermarkt en bij café/zaal Dute.


www.normaalinbeltrum.nl