Lian Wopereis op de troon te midden van de andere deelnemers.
Lian Wopereis op de troon te midden van de andere deelnemers. Foto: PR

Lian Wopereis unaniem gekozen tot voorleeskampioen van Lichtenvoorde

De Bibliotheek Lichtenvoorde stond zaterdagmiddag 7 februari in het teken van de kwartfinale van de Nationale Voorleeswedstrijd. Het leescafé moest in korte tijd omgetoverd worden tot een voorleescafé, voor supporters en de 9 deelnemers, uit de groepen 7 en 8 van de basisscholen van Lichtenvoorde, Lievelde, Harreveld, Mariënvelde, Zieuwent en Vragender.

Els Rots van de Frans ten Boschschool beet het spits af. Zij las voor uit 'Piekerprinses' van Liesbeth van Binsbergen. Merlijn Teunissen, van de Regenboog, mocht als tweede en las uit 'Bekijk het maar' van Jeff Kinney. Toen Lian Wopereis haar fragment voorlas uit 'Chitty Chitty beng beng', van Frank Cottrell Boyce, werd er veel gegniffeld. Ze las het fragment heel levendig voor, alsof ze het zelf had meegemaakt. Tjalle Berentsen van de St. Jozefschool uit Lichtenvoorde las met een hele duidelijk dj-stem voor uit een boek van Jeff Kinney, 'Gedumpt'. Een boek dat vaak landelijk is uitgekozen om uit voor te lezen is 'Mathilda' van Roald Dahl. Van hem werd een fragment gekozen door Sanne Meijnen van de St. Jorisschool. Kim Hillen van de Antoniusschool uit Vragender las uit de 'Hoe overleef ik'-serie van Francine Oomen. Ook het fragment uit 'De ongelooflijke Leonardo' van Thijs Goverde dat door Lowie Immink van de St. Jozefschool uit Zieuwent werd voorgelezen was leuk uitgekozen. Annabel ten Have van de Canisiusschool in Harreveld koos voor Jacques Vriens: 'Tien torens diep', een heftig verhaal waardoor het publiek even stil viel. Noa Holkenborg van de Antoniusschool uit Lievelde las voor uit het boek 'Schiet niet op mijn olifant' van Anna van Praag. Tijdens het juryoverleg trad de zeer getalenteerde 10-jarige violiste Nancy Lijbers uit Winterswijk op.
Het was de jury, bestaande uit Anke Banning, logopediste, Marieke Frank, wethouder van Oost Gelre en Ellis Schutten, winnares van vorig jaar, niet makkelijk gemaakt. Het publiek mocht ook meestemmen en het bleek dat jury en publiek unaniem toch één winnaar hadden aangewezen. Lian Wopereis van de St. Theresiaschool uit Marienvelde mag zich op 14 maart te Warnsveld gaan meten met de andere kandidaten tijdens de halve Gelderse finale!