Het dak van het Zwaantje ging er ondanks enkele tegenslagen weer als vanouds af tijdens het KK-soos Carnaval.
Het dak van het Zwaantje ging er ondanks enkele tegenslagen weer als vanouds af tijdens het KK-soos Carnaval. Foto: Gerwin Nijkamp

Aanwezige feestvierders laten ondanks tegenslagen toch het dak eraf gaan

Carnaval KK-soos dupe van conflict om regiotaxi

Lichtenvoorde - Vervoersproblemen, een storing in het geluidssysteem en een zieke presentator: het zat de organisatie van het Kei en Knalsoos (KK-soos) Carnaval vrijdag de dertiende februari niet mee. Ondanks alles ging het dak van 't Zwaantje in Lichtenvoorde er bij het klinken van de eerste carnavalskraker meteen af.

Een behoorlijk aantal vaste bezoekers van het carnavalsfeest in 't Zwaantje is afhankelijk van de regiotaxi. En die reed de afgelopen week dus niet in een groot deel van Gelderland. Willemsen en De Koning, het bedrijf dat het regiotaxivervoer tot voor kort verzorgde in onder meer de Achterhoek raakte in conflict over de financiën met haar opdrachtgever, de provincie Gelderland.

Doordat het bedrijf weigerde de taxi's te laten rijden, zat ook Tonnie Weikamp van de KK-soos met de handen in het haar. Hoe moesten de carnavalisten met een beperking afkomstig uit de Oost-Achterhoek nou naar Lichtenvoorde komen? "We hebben instellingen gevraagd zoveel mogelijk een beroep te doen op vrijwilligers om de mensen toch naar dit feest te laten komen", vertelt hij. Er zijn vrijdagavond uiteindelijk wel een aantal feestvierders in een rolstoel aanwezig, maar Tonnie schat dat er toch 25 mensen minder zijn dan normaal gesproken.

Leed van kleinere orde was het haperen van de geluidsinstallatie en de afwezigheid van presentator André Krabbenborg, die ziek was. Daarom nam Tonnie zelf de microfoon ter hand en praatte de avond aan elkaar.

Zijn korte toespraken werden af en toe onderbroken door een kleine kraak uit de speakers. De organisator zelf baalde daar wel een beetje van, maar het feest leek er voor het publiek niet minder om. Zeker niet toen de leden van de liveband hun instrumenten tevoorschijn haalden.

Prins en prinses
De muziek van dweilorkest Dokters Swingende Infuustoeters ging er bij de aanwezige carnavalisten in als zoete koek. Aan de hoogheden van carnavalsverenigingen De Jonge Nölepeters uit Lievelde en De Vènesikke uit Vragender de eer om de nieuwe prins en prinses Carnaval aan te wijzen. Het leeuwendeel sloot aan in de polonaise, maar een paar dames probeerde de jury te verleiden met een prachtige individuele dans. Uiteindelijk kregen prinses Jantine en prins Fabian op het podium de versierselen omgehangen. Later op de avond werden ook degenen die het best verkleed waren en het beste konden dansen in het zonnetje gezet. Alle prijswinnaars kregen een grote taart die beschikbaar werd gesteld door Jumbo Bennink.

Zo'n 25 bezoekers minder dan in voorgaande jaren