De burger aan zet!, hoe is de praktijk?

In alle politieke jargons en dat met name ten tijde van verkiezingen wordt de term 'De burger aan zet!' te pas en te onpas gebruikt. De binnen de gemeente opererende politieke groeperingen en hun vertegenwoordigers in de raad doen daar vrolijk aan mee. Natuurlijk, ik weet het, een verkiezingscampagne voeren is het managen van verwachtingen of moet ik zeggen het aanwakkeren van onder de burgers levende onvrede. Hoop is daarbij een fundamentele menselijke drijfveer of anders omschreven, zonder hoop is er geen uitzicht op een betere gemeente Oost Gelre!

De kreet 'De burger aan zet!' hield mij in de afgelopen weken weer bezig bij enkele aangelegenheden in beide grote kernen Lichtenvoorde en Groenlo. De absolute hoofdprijs in dat verband ging naar de gang van zaken bij de Lichtenvoordse corsogroep Lansink-Bluiminck ten aanzien van een voorgenomen wijziging van de bouwlocatie. Wanneer er in het inmiddels 10-jarige bestaan van de gemeente Oost Gelre ooit sprake is geweest van een schoolvoorbeeld van De burger aan zet!, dan is het wel in het geval van deze in 1971 op initiatief van Henk Lansink en Hennie Bluiminck opgerichte corsogroep.

De aanleiding daarvoor was het gegeven dat men door een samenloop van omstandigheden (grondverkoop en stormschade aan bouwtent) een oplossing voor een nieuwe bouwlocatie uit de hoge hoed moest toveren. Daarbij ging men zeer voortvarend en tegelijkertijd bijzonder creatief te werk en dat zonder hulp in te roepen van derden, laat staan van de gemeente. Maar wel handelend conform tal van CDA- en OOG-kreten in het gemeentelijk coalitieakkoord 2014-2018. Zoals 'Samen aan de slag in andere tijden' én 'Er moet gebruik worden gemaakt van de aanwezige grote organisatiekracht, saamhorigheid en onderlinge betrokkenheid' én 'In deze veranderende samenleving dient de burger gevraagd of ongevraagd initiatieven te ontplooien' én ter finale afsluiting: 'Op eigen kracht, samen duurzaam vooruit!' Zo, dat is er allemaal uit. In navolging van deze coalitieadviezen trad de eigenaar van de betreffende bouwlocatie samen met het team van Lansink-Bluiminck, door de jaren verworden tot elkaars corsovrienden voor het leven, met de meest ideale oplossing naar buiten. Weg met die doorgezakte oude varkensschuur en weg met die in de ogen van velen lelijke bouwtent en daarvoor in de plaats een nieuwe in de omgeving passende hal, die voldoet aan de behoeftes van beide partijen. Maar wat doet vervolgens de gemeente? Eén of andere kleingeestige ambtelijke specialist, die denkt daarmee te kunnen scoren, heeft een regeltje ontdekt op basis waarvan het panklare idee niet past binnen het bestemmingsplan. Een forse klap in het gezicht van de organisatie Lansink-Bluimink, die zich op hoogtijdagen in de weken voorafgaande aan het bloemencorso met maar liefst 150 vrijwilligers inzet voor de gemeenschap. Bovendien een vorm van demotivatie voor die duizenden burgers in Lichtenvoorde en omgeving, die het tot Immaterieel Cultureel Erfgoed uitverkoren evenement op handen dragen en daarin ten faveure van Oost Gelre in het algemeen en Lichtenvoorde in het bijzonder extreem veel tijd en energie investeren. Over de burger aan zet gesproken!

Een voorbeeld dat in Groenlo speelt, is van een heel andere orde, maar toch. Het principe "Burger aan zet!' wordt in deze grote kern onder andere in praktijk gebracht door enkele grote, vooraanstaande ondernemers, die het vestingstadje in hun hart hebben gesloten. Daarmee tevens rekening houdende met jawel het hiervoor aangehaalde coalitieakkoord, waarin geschreven staat dat het vestingstadbeleid belangrijk is voor de toeristische aantrekkelijkheid van de gemeente Oost Gelre en dat in het verlengde daarvan in de eerste plaats de ondernemers van Groenlo er samen een succes van moeten maken. Natuurlijk zijn er veel meer wensen en kun je een euro maar één keer uitgeven, maar laat dezelfde ondernemers niet in de kou staan door een eenmaal ingezet onderdeel van het project Programma Stad Groenlo niet af te maken!

DE LIBERO

Reacties of tips: delibero@contact.nl