De bij het appartementencomplex ‘t Raveleyn in Groenlo geplaatste container voor plasticafval.
De bij het appartementencomplex ‘t Raveleyn in Groenlo geplaatste container voor plasticafval. Foto: Theo Huijskes

CDA'er Yvonne Winkel tijdens commissievergadering:

'Grote containers verpesten straatbeeld'

Oost Gelre - Tijdens het vragenuurtje van de onlangs gehouden commissievergadering van de gemeente Oost Gelre stond Yvonne Winkel (CDA) stil bij de diverse grote grijs-oranje containers, die her en der bovengronds geplaatst zijn bij onder andere appartementen- en overige complexen. Is dit een blijvende of een tijdelijke oplossing? luidde haar vraag richting wethouder René Hoijtink.

"Ik weet niet of dit in de gehele gemeente het geval is, maar in Groenlo zijn er wel een aantal geplaatst. Bovengrondse containers, die bovendien het straatbeeld behoorlijk verpesten. Bepaald geen bezienswaardigheden, die naar mijn mening toch ook ondergronds kunnen worden aangebracht", aldus Yvonne Winkel.

Wethouder René Hoijtink gaf aan dat de containers zijn bedoeld voor de burgers in de gemeente, die huisvesting hebben in hoogbouw.

"Ook zij moeten een gelegenheid hebben om afvalzakken met plastic en ander aanverwant afval ergens kwijt te kunnen. Daarom zijn de bedoelde containers op dit moment te vinden in de directe nabijheid van appartementencomplexen, flats en dergelijke woongebouwen. Ik deel de mening dat deze oplossing niet bepaald past in het straat- of stadsbeeld van bijvoorbeeld Groenlo of Lichtenvoorde. Ik zeg daarom ook toe dat er nog bekeken wordt of de containers op een andere manier dan wel ondergronds kunnen worden ingepast c.q. aangebracht. Tot op dit moment kennen wij alleen ondergrondse containers voor het restafval. Overigens zijn de huidige locaties wel ingericht in overleg met degenen die er gebruik van kunnen maken."

Gemeenteambtenaar Marcel Reintjes geeft desgevraagd aan dat er in Oost Gelre in totaal 30 van dergelijke containers zijn geplaatst. "In alle gevallen is er overleg geweest met bewoners of vertegenwoordigers van een bepaalde woongroep. Daarbij werd vaak voorgesteld om de containers juist bovengronds te plaatsen, terwijl inmiddels achteraf blijkt dat niet iedereen daar een voorstander van is. Het blijft in dit soort zaken moeilijk om het iedereen naar de zin te doen. Maar in goed overleg met zoveel mogelijk belanghebbenden gaan wij de situaties opnieuw bekijken en aanpassen, anders gezegd naar alternatieven zoeken. Dat geldt op de eerste plaats voor de zes in Groenlo binnen de gracht geplaatste containers. De oplossing daarbij kan zijn dat deze ondergronds worden geplaatst, naar een andere plek worden verplaatst of groen worden aangekleed met bijvoorbeeld een haag, zodat ze in een bepaalde omgeving of straat niet meer als storend overkomen."