Milieudefensie vraagt aandacht voor het verkiezingsdebat met 'megabacteriën'. Foto: Michiel Wijnbergh/Milieudefensie
Milieudefensie vraagt aandacht voor het verkiezingsdebat met 'megabacteriën'. Foto: Michiel Wijnbergh/Milieudefensie Foto: Gerwin Nijkamp

Megabacteriën maken Markt in Lichtenvoorde 'onveilig'

Lichtenvoorde - Megabacteriën hebben de Markt in Lichtenvoorde maandagmiddag 'onveilig' gemaakt tijdens een actie van Milieudefensie. Met zeven megabacteriën van drie bij drie meter die licht geven en onheilspellende geluiden maken, wil Milieudefensie aandacht vragen voor de gevaren van antibioticaresistente bacteriën afkomstig uit de intensieve veehouderij in Gelderland.

Verkiezingsdebat
Wie zich zorgen maakt over zijn gezondheid of meer wil weten over impact van de veehouderij op volksgezondheid, het milieu en landschap kan deelnemen aan het Provinciale verkiezingsdebat op woensdag 18 februari in Heelweg. Het debat met bewoners van Gelderland, lokale politici, boeren, Stichting Leefbaar Buitengebied Gelderland, Milieudefensie en anderen betrokkenen staat garant voor een stevige discussie over de veehouderij, megastallen en hoe verder te gaan op het platteland. Dit in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op 18 maart.

Killerbacteriën
Tijdens het Milieudefensieverkiezingsdebat is de invloed van intensieve veehouderij op de gezondheid van bewoners een belangrijk thema. De megabacteriën-actie en het verkiezingsdebat geven volgens Milieudefensie bewoners, boeren en politiek beter zicht op de meest urgente problemen die spelen op het platteland. Aan het debat nemen deel:Jan Markink (VVD), Jan Jacob van Dijk (CDA), Antoon Kanis (D66) en Mirjam van Oostveen (GroenLinks).


Verkiezingsdebat Provinciale Staten
Datum: Woensdag 18 februari
Inloop 19.00 uur en start programma 19.30.
Einde programma en borrel om 22.15
Locatie: Radstake, Twenteroute 8, Heelweg



Uitslagen Marvo '76

Mariënvelde - Uitslagen week 7 en week 8 zijn er geen wedstrijden (geweest) in verband met carnaval.

BVC HS 3 - Marvo HS 1: 0-4.
Tornax DS 3 - Marvo DS 3: 2-3.
Marvo DS 2 - Blok DS 1: 4-0.
DVO MC 3 - Marvo MC 1: 1-3.
Avanti MB 1 - Marvo MB 1: 0-4.
Marvo DS 1 DES DS 1: 3-1.


RKZVC bij laatste zestien

Zieuwent - Afgelopen zaterdag speelde RKZVC tegen ONA '53 (Wageningen). Bij ONA misten er vier spelers uit de basis, bij RKZVC zelfs zes. Twee wat minder ingespeelde teams stonden er tegenover elkaar.

De eerste kansjes waren voor RKZVC waarna in de 18e minuut keeper Thijs Jurjus netjes redde op een strak schot van ONA '53. Rond de 30e minuut waren er drie goede RKZVC-acties. Eerst een schot van 35 meter door Walter Overkamp onder de lat (corner) en uit de volgende corner een kromme bal vanaf links door Remco van Leeuwen in de verre benedenhoek. De daaropvolgende corner werd door ONA '53 slecht weggewerkt waarna Elvis Almeida de bal met een lage schuiver in de linker beneden binnen schoot: 1-0. Enkele minuten later schoot ONA '53 na balverlies in de Zieuwentse defensie vanaf 11 meter ruim over. Kort voor rust verzuimden de Wageningse spitsen om een kansrijke situatie te benutten.

Direct na rust was de eerste actie van ONA '53 met een schot over de kruising. Twee minuten later tekende Bart te Focht echter al de 2-0 aan door een corner beheerst tegendraads in te koppen. In de 62e en 63e minuut kreeg Ties Heutinck twee kansen: de eerste na een mooie aanval (ruim naast), de tweede na een pass van Jens Schutten (op de benen van de Wageningse keeper). ONA '53 ging hierna wat meer druk zetten wat eerst resulteerde in een schot over de kruising. In de 68e minuut kon Niels Korf echter doorlopen en Thijs Jurjus omspelen waarna hij rustig de 2-1 aantekende. RKZVC was niet meer in staat om de bal enige tijd wat langer in bezit te houden en gevaar te stichten voor de Wageningse goal. Uiteindelijk resulteerde de Wageningse druk zes minuten voor het einde in een mooie gelijkmaker door een omhaal van Roel van der Harst hetgeen ook de eindstand was. In de penalty's, die de beslissing moesten brengen, werden de eerste negen allemaal perfect genomen. De tiende penalty door Lenie Onderstal was op zich aardig ingeschoten maar Thijs Jurjus pakte de goede hoek en kon de bal via de paal eruit houden. Door de overwinning bereikte RKZVC de laatste 16 in het bekertoernooi in district Oost. Er wacht dan een uitwedstrijd naar zaterdag topklasser HHC in Hardenberg. De winnaar van die wedstrijd mag mee doen in de nationale beker en kan ploegen uit de Jupilerleague tegenkomen. Een mooie uitdaging. De volgende wedstrijd is zondag 22 februari 2015 thuis tegen VVO.

Uitslagen zaterdag 14 februari
RKZVC 1 - ONA '53 1 ZO: 2 - 2
Spcl. Brummen D1G - RKZVC D1: 2 - 1

Programma zondag 22 februari
RKZVC 1 - VVO 1
Lemelerveld 2 - RKZVC 2
RKZVC 3 - FC Eibergen 2
RKZVC 4 - FC Eibergen 6
VVG '25 5 - RKZVC 6
RKZVC 7 - Meddo SC 3


Hoog niveau Para Dressuur Trophy

Vragender - Negen ruiters reden zondag 8 februari op het Paardensportcentrum Lichtenvoorde in Vragender een A-kaderscore in de eerste wedstrijd van de tweede cyclus van de KNHS Para Dressuur Trophy, mogelijk gemaakt door Rabobank Foundation.

"Dat zegt genoeg over het hoge niveau van de proeven. Er werd uitstekend gereden door mijn ruiters, " blikt bondscoach Joyce Heuitink tevreden terug. Nicole den Dulk, Sanne Voets en Frank Hosmar wonnen hun (gecombineerde) grades.

Nicole den Dulk (Elen, B) reed met Wallace (v.Future) de winnende proef in de gecombineerde grade 1B/2 met een prachtige score van 75,26%. Daarmee hield ze Rixt van der Horst (Grou) op Uniek (v.Gribaldi) op minieme afstand (75%) achter zich. "Rixt rijdt een andere proef in grade 2 en het was de eerste keer dat ze een 10 scoorde. Vaak krijgt ze een 9 voor de slangenvolte, gisteren ontving ze van de jury een 10", vertelt Heuitink.

Sanne Voets won met Vedet PB N.O.P. (v.Florestan I) grade 3 met een royale A-kaderscore (72,93%) met 9's voor de staponderdelen in de proef. Lotte Krijnsen (Enschede) volgde op de plaatsen 2 en 3 met haar paarden Rosenstolz (v.Rotspon) en Zarienta (v.Sir Sinclair), met wie ze boven de 70% scoorde.
Juryleden Monica Drohm en Dirk Jan de Haas roemden de goede voorstelling van Frank Hosmar (Haarle) met Alphaville N.O.P. (v.Sandreo), de winnaars in grade 4.

Bondscoach Joyce Heuitink was te spreken over de verrichtingen van haar pupillen. "Alle drie winnaars reden proeven van buitengewoon niveau en ze kregen ook geduchte concurrentie. Het niveau in de breedte verbetert nog steeds. Met de Para Dressuur Trophy hebben we in de winter veel wedstrijden met prachtige concoursen als Jumping Amsterdam en Indoor Brabant. Dat geeft mij de mogelijkheid om veel te werken met mijn ruiters en waar nodig te werken aan verbeteringen. Binnenkort gaat mijn WK-team naar Quatar. Dat is natuurlijk een prachtige ervaring."