Voorzitter Gerda Stronks krijgt de zilveren speld en de oorkonde uitgereikt.
Voorzitter Gerda Stronks krijgt de zilveren speld en de oorkonde uitgereikt. Foto: Ferry Broshuis

Zilveren speld voor scheidende voorzitter KBO

'Gerda Stronks geen doorsnee-voorzitter'

Vragender - Met een zilveren speld van de KBO Gelderland werd donderdagmiddag Gerda Stronks bij haar afscheid als voorzitter van de KBO Vragender volop in het zonnetje gezet. Bij die erespeld hoort ook een oorkonde en voor het opspelden zorgde Theo van Pommeren, secretaris van de KBO Gelderland. Dat gebeurde allemaal tijdens de jaarvergadering bij Overkamp in Vragender, de thuishaven van de KBO.

Het werd meteen duidelijk dat Gerda Stronks veel heeft betekend voor de vereniging en dat zij in haar functies voor de KBO diepe indruk heeft gemaakt. Daar maakte penningmeester Hennie ter Bogt uitvoerig gewag van.
Gerda is vanaf 1990 lid van de KBO Vragender. In 1996 is ze in het bestuur gekomen, eerst 2 jaar als bestuurslid, toen 6 jaar als penningmeester en 11 jaar als voorzitter. 'Je was geen doorsnee-voorzitter", zo kon Hennie ter Bogt vaststellen bij het beschrijven van haar verdiensten. "Mede door haar toedoen zijn ook protestanten in Vragender lid van de KBO.
En zij wist elke vergadering extra glans mee te geven en luister bij te zetten met een door haar geschreven gedicht en van dat talent maakte ze overigens afgelopen donderdag ook weer met veel succes gebruik. Ze had altijd potlood en papier bij de hand en kon probleemloos educatie, plezier en saamhorigheid tot een groot geheel smeden. Het waren tevens altijd gemoedelijke vergaderingen die werden gehouden en vaak werden die bestuursvergaderingen bij haar thuis gehouden. Nooit een cent daarvoor in rekening gebracht", aldus Hennie ter Bogt.

Eerste zilveren speld
Hij memoreerde ook dat het de eerste zilveren speld is die ooit in Vragender is uitgereikt en de KBO Vragender is al ruim 60 jaar geleden opgericht. Dus dat zegt wel wat.

Humor
In haar dankwoord ging de scheidende voorzitter met veel gevoel voor humor in op de tijd bij de KBO in de bestuursfuncties. Ze vertelde over de cursussen die werden gevolgd en dat daar subsidie voor werd gegeven. Ze kon een bijzonder fraaie explicatie geven van de betekenis van het logo van de KBO, zodat de leden weer helemaal op de hoogte zijn.
Ze wees ook op de verhoudingen met de andere zusterverenigingen in de omgeving. Vooral met de KBO van Lievelde zijn er goede contacten en de laatste jaren is er een prima samenwerking op gang gekomen en worden meerdere evenementen gezamenlijk georganiseerd.
Wie Gerda Stronks als voorzitter opvolgt is nog niet bekend, maar geheid dat ze er weer een enthousiast persoon voor vinden in Vragender.