Thijs en André van Bronkhorst terug in Lichtenvoorde, op het eigen Longaterrein.
Thijs en André van Bronkhorst terug in Lichtenvoorde, op het eigen Longaterrein. Foto: Henri Walterbos

André en Thijs van Bronkhorst beleefden als Feyenoordsupporters een fantastische trip naar Rome

'Jammer dat alleen het negatieve in beeld is gebracht'

Lichtenvoorde - "Zo, hebt ze jullie weer los eloaten?" "He'j de kop neet kapot?". Sinds ze vrijdagavond terugkwamen in hun woonplaats Lichtenvoorde werden ze al vele malen aangesproken op de ongeregeldheden die Feyenoordhooligans aanrichtten in Rome. Feyenoordsupporters André van Bronkhorst (64) en zoon Thijs (34) waren er ook. Zelf hielden ze zich ver afzijdig van het plein waar een groep Feyenoordhooligans als barbaren tekeer ging. Ze veroordelen het beiden zeer, maar betreuren het dat de media soms toch een vertekend beeld neerzetten.

Thijs:"'Wij zijn helemaal niet op het bewuste plein geweest waar de onregelmatigheden plaatsvonden. Wij zoeken bewust niet de plek op waar je vooraf van weet dat daar ook de hooligans naar toe gaan. Wij vertoefden met al die andere supporters, zo'n 2000 tot 3000 goedwillende supporters twee kilometer verder op, dichtbij het Colosseum. Daar hebben we samen met nog twintig andere Feyenoordsupporters uit Lichtenvoorde een feestje gebouwd, maar dan op een normale manier," lacht Thijs. "Ook de uitbaters daar waren blij met ons, de echte supporters. We verteerden uitstekend natuurlijk, maar helemaal niets aan de hand."

BBC
Wat schetste hun verbazing toen hun beider gezichten ineens opdoken in een fragment op het BBC-nieuws, en vrijdagavond in een Humberto Tan's RTL Late Night. André daarover; 'Er waren beelden van al die trammelant en schade op dat plein met het vernielde fontein, komen wij in een volgend shot ook in beeld alsof wij daar ook waren en naar toe wilden. Wij waren op dat moment helemaal niet op dat plein. Wij stonden twee kilometer verderop gewoon met ruim 2000 supporters op de bus naar het stadion te wachten. Ja, en dan komen er in eerste instantie slechts twee bussen aangereden. De ME vormde een cordon voor de bussen om te voorkomen dat iedereen tegelijk de bus in wil. Op het moment dat wij staan te wachten voor de ME om de bus in te gaan, is die foto genomen.

Vertekend beeld
Dus die foto heeft niets met die rellen te maken. "Wij hebben gewoon een fantastische trip gehad, drie dagen lang", vult Thijs zijn vader aan. 'Zo jammer dat alleen het negatieve in beeld is gebracht en de media geen aandacht schonken aan die 5000 andere supporters die voor een fantastische sfeer zorgden in het stadion, en zo een beetje een vertekend beeld geven,' is Thijs zichtbaar teleurgesteld en begaan met de vooral negatieve berichtgeving over zijn club, en de echte supporters uit het al zo vaak geprezen legioen, dat volgens vader en zoon van doorslaggevende betekenis zal zijn of hun club de volgende ronde zal halen. 'Ik verwacht 0-0, en dus een ronde verder,' spreekt André voorzichtig uit. "Roma is een geweldige ploeg hoor, maar ik verwacht met een kolkende Kuip erachter dat het 2-1 voor Feyenoord wordt. Ik hoop dat het in Rotterdam rustig blijft".

Voetbalwet
De rellen in Rome maken de Voetbalwet hard nodig. Deze ligt nu ter goedkeuring aan de Eerste Kamer. Aanpakken dat schorriemorrie, zo is overal te horen. Om zo het kaf van het koren te scheiden, zodat een bezoekje aan een voetbalwedstrijd van een ieders favoriete club weer een feest kan zijn. Waar vaders en moeders weer met hun kinderen naar toe durven gaan, zoals André deed met Thijs toen deze 7 jaar was. 'Ik had kaarten gehaald in Rotterdam en heb mijn zoons mee genomen naar de Kuip. Prachtig,' vertelt André met een lach. Thijs herinnert het zich als de dag van gisteren. 'Ik kwam in de Kuip, zag John de Wolff het veld opkomen en ik was al verkocht,' weet hij nog. 'De spelers zwaaiden naar het publiek, in onze richting.' 'Thijs meende dat ze allemaal naar hem zwaaiden,' lacht André zichtbaar genietend. Vader en zoon lachen er nu om, koesteren de herinnering. Dat het snel weer zo mag zijn voor veel andere vaders en hun zoon, of dochter!