V.l.n.r. Tineke Schoemaker, Laurens Wildenborg, Marcella de Jong, Henk Evers, Annie Rieff, Peter Sterenborg en Gerrit Colstee. Foto: Bernadet te Velthuis

Longa'30 verslaat TVC'28 ondanks een rommelige openingsfase

Lichtenvoorde - Longa 1 heeft afgelopen zondag goede zaken gedaan door TVC'28 met 4-1 te verslaan. In een rommelige openingsfase, waarin Longa niet goed in haar spel kwam, was het TVC'28 dat na 14 minuten de openingstreffer wist te maken.

Na een lange bal van achteruit werd er niet adequaat gereageerd door het middenveld en de defensie van Longa. Stef Roelofs reageerde het best en schoof de bal langs Kay Boschker. Na de tegentreffer kwam Longa langzaam wat beter in de wedstrijd. Er werd meer strijd geleverd en er werden ook wat kansen gecreƫerd. Nick te Veldhuis had pech dat een kopgoal werd afgekeurd vanwege duwen. Even later kreeg hij wederom een kopkans. Deze werd helaas voorlangs gekopt. Vlak voor rust was het wel raak. Na een voorzet van Pim Elferink had Jurgen Wiegerink de bal voor het intikken. Zijn tegenstander trok hem echter onreglementair aan het shirt, waardoor de scheidrechter niets anders kon dat de bal op de stip te leggen. Deze werd koelbloedig gescoord door Floris Eskes.

In de tweede helft was het Longa dat het betere van het spel had. De wedstrijd werd gedomineerd door de thuisploeg, maar ondanks het balbezit leverde het geen kansen op. Pas na ruim twintig minuten werd het overwicht uitgedrukt in de score. Een vrije trap op de rand van het zestienmetergebied werd overtuigend binnengeschoten door invaller Simon klein Goldewijk. Twee minuten later had Jurgen de wedstrijd kunnen beslissen door een voorzet van Freek binnen te koppen. Zijn inzet viel net naast de verkeerde kant van de paal.
Vervolgens werd de wedstrijd wat onvriendelijker en moest de scheidsrechter een aantal keren handelend optreden na stevige overtredingen. Na 80 minuten kreeg Tom Ebbers zijn tweede gele kaart en kon hij gaan douchen. Een slotoffensief van TVC werd snel in de kiem gesmoord nadat aanvaller Sjoerd Grobbink na een overtreding op Floris direct rood kreeg van de scheidsrechter. De gasten geloofden er daarna niet meer in.
Na een fraaie solo van Freek, die Tim Bader wilde bereiken maar de bal door een verdediger in het doel zag verdwijnen, werd het 3-1. Het slotakkoord was voor invaller Luc Belterman. Een indraaiende vrije trap van Tim werd door hem verlengd met het hoofd. Hierdoor zeilde de bal precies in de rechterbovenhoek. 4-1. Al met al een verdiende overwinning voor de oranjehemden, die door deze drie punten zijn gestegen van de negende naar de zesde plaats.

Opstelling Longa '30: Boschker, Elferink, Orriens, Hoijtink, Hulshof ('46 Klein Goldewijk), Ebbers, Eskes ('87 Belterman), Bader, Heinsbroek, Wiegerinck en Te Veldhuis.

Litac huldigt zeven jubilarissen

Lichtenvoorde - Maar liefst zeven Litac-leden werden tijdens de op vrijdag 20 februari gehouden algemene ledenvergadering in het zonnetje gezet. Dat het er zoveel waren is ook min of meer het resultaat van een inhaalslag.

De laatste jaren was men, vooral door de nieuwbouw, zo intensief bezig dat hier even wat minder de focus op lag. Zodoende kon het gebeuren dat een enkeling al een paar jaar over de jubileumdatum heen was. Dat mocht echter de pret niet drukken.

Belangrijk hierbij is het jaar 1989: een jaar vol hoogtepunten vanwege het 40-jarig bestaan. Het jaar ook waarin er een aparte recreantenafdeling werd opgericht. Maar liefst vijf leden hadden een cursus recreantenbegeleider tafeltennis bezocht en dat was al heel gauw merkbaar. Van die vijf zijn Marcella de Jong en Henk Evers nu na 25 jaar nog steeds actief. In datzelfde jaar startten als recreatief lid Tineke Schoemaker, Annie Rieff en Gerrit Colstee. Laurens Wildenborg was weliswaar al eerder actief in de Litac-kleuren, maar had tijdelijk voor een andere vereniging gekozen. In 1989 kwam hij echter tot inkeer en begon de telling opnieuw. Ook voor hem waren de 'onafgebroken' (zoals het reglement voorschrijft) 25 jaren vol. Tenslotte was het al ruim 40 jaar geleden dat Peter Sterenborg de eerste ballen bij Litac sloeg. Allemaal van harte gefeliciteerd!

RKZVC 1 - VVO 1: 2 - 1 (2-0)

RKZVC verzuimt eerder te beslissen

Zieuwent - De spanning bleef er tot het eind van de wedstrijd in. Voor rust was het een redelijk open wedstrijd waarin beide ploegen aanvallend probeerden te spelen. RKZVC kwam daarbij voetballend wel tot kansen, VVO nauwelijks.

Elvis Almeida had na 10 minuten pech toen hij vrij door kwam maar de scheidsrechter hem op eigen initiatief terug floot voor buitenspel. Enkele minuten later moest de Velpse keeper gestrekt naar de hoek op een mooi schot van Tim van Wijngaarden. Aan de andere kant reageerde Wesley Keegstra attent in de 17e minuut op een afzwaaiende voorzet van VVO net onder de lat.

Twee minuten later kwam RKZVC op de 1-0 voorsprong na een mooie dieptepass van Jouke Knippenborg op Sven Jurjus. Sven controleerde de bal netjes waarna hij met een stiftje over de Velpse keeper rustig afrondde. Wederom twee minuten later bokste Wesley Keegstra een harde vrije trap van VVO netjes uit de bovenhoek. Dit was het begin van zo'n twintig minuten waarin VVO meer druk naar voren zette en enkele dreigende situaties creƫerde zonder uiteindelijk daarbij echt kansen uit te spelen. De eerste Zieuwentse kans kwam daarna pas acht minuten voor rust na een corner. Elvis Almeida kreeg onverwacht de bal vrij maar schoot naast. Een minuut later kreeg RKZVC gelukkig de 2-0 voorsprong. Een mooie vrije trap van Michiel Krabbenborg naar Jouke Knippenborg op rechts werd door Jouke na een loopactie voorgezet. In een poging de bal weg te werken werd VVO-speler Bert Peterse aangeschoten waarna de bal in eigen goal belandde.
Het overwegende spelbeeld in de 2e helft was een VVO dat de aanval zocht en een RKZVC dat enigszins terugzakte en met counters de kansen zocht. Een typerend voorbeeld daarvan was de Zieuwentse kans in de 55e minuut na een mooie aanval. De voorzet die Jouke Knippenborg van rechts gaf met buitenkantje links werd door Tim van Wijngaarden tegen de 2e paal geschoten. In de 60e minuut viel de 2-1. Het onverwachte schot van Berni van vloten vanaf 30 meter verdween in de rechter bovenhoek.
RKZVC had hierbij een hele periode dat bij het uitverdedigen de eerste prioriteit lag op het vermijden van elk risico zodat er in eerste instantie gewoon werd weg getrapt. Soms werd de situatie ook netjes uitgespeeld waarbij echter goede kansen vrij voor de Velpse goal niet werden benut. In de 77e minuut schoot Elvis Almeida voor open doel naast en in de 89e minuut was het Ties Heutinck die alles en iedereen voorbij was maar uit de draai naast de open goal schoot.

RKZVC is goed uit de winterstop gekomen met twee overwinningen. Het voetbal is niet altijd even fraai maar het resultaat telt wel. Koploper Vorden verloor maar heeft met 6 punten voorsprong nog steeds een grote voorsprong. Het belangrijkste op korte termijn is de 2e periode waarin RKZVC door deze twee overwinningen na de winter nog steeds een theoretische voorsprong heeft op de concurrentie van 4 punten met een beter doelsaldo en met nog twee wedstrijden te gaan.

Dit betreft echter inhaalwedstrijden waardoor het nog even duurt voor hierover duidelijkheid is.Volgende wedstrijd zondag 1 maart 2015 uit tegen Eibergen. Zie www.rkzvc.nl voor uitslagen en programma van de jeugd.

Uitslagen zondag 22 februari
RKZVC 1 - VVO 1: 2-1. RKZVC 7 - Meddo SC 3: 2-2, Lemelerveld 2 - RKZVC 2: 0-1. RKZVC 3 - FC Eibergen 2: 1-0. RKZVC 4 - FC Eibergen 6: 3-1. VVG '25 5 - RKZVC 6: 5-8.