Bij de brandweerpost in Groenlo, moet worden ingeleverd.
Bij de brandweerpost in Groenlo, moet worden ingeleverd.

Burgemeester: "Kwaliteitsniveau

brandweer Oost Gelre blijft gegarandeerd!"

Oost Gelre - Burgemeester Annette Bronsvoort van de gemeente Oost Gelre is heel stellig in haar reactie: "Ook bij de brandweer zijn bezuinigingen niet te voorkomen, maar deze gaan absoluut niet ten koste van de kwaliteit. Het kwaliteitsniveau van de brandweer in Oost Gelre en dat derhalve voor zowel de post Lichtenvoorde als Groenlo blijft gegarandeerd."

De burgemeester gaf deze reactie op een vraag van OOG-raadslid Ronald Willering tijdens de laatst gehouden raadsvergadering. Willering had kennis genomen van een door de NOS uitgevoerd onderzoek naar de effecten van de bezuinigingen op de brandweerkorpsen in Nederland. "Kan het kwaliteitsniveau van de brandweer binnen Oost Gelre worden gegarandeerd en is de kwaliteit van hetzelfde niveau alvorens de regionalisering haar intrede deed. Er komen ons signalen ter ore over een stuk ontevredenheid onder de leden van de vrijwillige brandweer. Hoe gaat het college om met deze signalen om?", vroeg Willering.

Efficiencyslagen
Annette Bronsvoort ontkende niet dat ook haar die signalen hebben bereikt. "Ik zal hier niet zeggen dat er bij de brandweer niets veranderd is en in de toekomst ook niets meer gaat veranderen. Veranderingen zorgen in de regel nu eenmaal voor onrust, zeker wanneer een en ander gepaard gaat met een reorganisatie. Als Oost Gelre zijn wij aangesloten bij de brandweer Achterhoek Oost. Die vorm van regionalisering werkt bijzonder goed.

De clustering is, zo blijkt nu, een goede zet gebleken en dat zowel op organisatorisch als op financieel terrein. Zo zijn er tot op heden vele efficiencyslagen gemaakt, die goed hebben uitgepakt. Een onderdeel van die efficiencyoperatie houdt in dat op bepaalde brandweerposten, zoals in Groenlo, materieel moet worden ingeleverd. Dat baart begrijpelijkerwijs de brandweer hier zorgen. Maar met elkaar zullen wij er alles aan doen om die zorgen, alsmede de signalen van onvrede uit de wereld te helpen."

Brandweer Achterhoek Oost, waarbij de gemeenten Aalten, Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk zijn aangesloten met samen in totaal negen brandweerposten, behoort tot de veiligheidsregio oftewel totale clustering Noord-Oost Gelderland. En het is deze regio, die op een budget van in totaal 53 miljoen euro tot 2018 1,2 miljoen euro moet bezuinigen.

Dit laatste heeft vooralsnog geen nadelig effect op het aantal vrijwillige brandweerlieden. Waren er dat in de gehele regio in 2010 1408, dat aantal bedraagt thans in 2015 1447.

OOG-raadslid stelt vragen over bezuinigingen