De entree van GUV Berkenhove in Aalten.
De entree van GUV Berkenhove in Aalten. Foto: PR

Uitvaartorganisatie GUV doet onderzoek naar aantal crematies in Achterhoek

Achterhoekers kiezen vaker voor crematie

GUV heeft aan de hand van de cijfers van 2014 berekend dat het percentage dat kiest voor een crematie nu ook in de Achterhoek tot boven de 50% gestegen is. Directeur Bert van Asselt: "De laatste cijfers tonen aan dat de keuze van nabestaanden nu ook in de Achterhoek meer richting cremeren gaat. De cijfers stegen, vooral in het middelste deel van de Achterhoek langzamer dan in bijvoorbeeld Winterswijk, waar het percentage al jaren boven de 60% lag. Over de hele linie is het nu zo dat in 2014 over ons werkgebied van Winterswijk, Aalten, Oost-Gelre en Beltrum/Eibergen er in 54% (bron GUV) van de uitvaarten voor crematie gekozen werd."

Cremeren meer gevraagd dus duurder?
De prijzen stijgen als de vraag toeneemt, zo leert ons de economie. Geldt dat dan dus ook voor het cremeren? Henk-Jan Harbers, hoofd uitvaartzorg bij GUV, ziet wel degelijk een aanzienlijke stijging bij de landelijke ondernemingen. "De prijslijsten voor 2015 zijn net binnen en we hebben ze bestudeerd. We zijn geschrokken van het grote verschil dat ontstaat tussen de prijzen van organisaties zonder winstoogmerk en de commerciƫle organisaties. Zo zijn Aalten en Usselo aanzienlijk goedkoper dan Doetinchem."

GUV houdt prijzen laag
Alleen een crematie, waarbij de nabestaanden de gebouwen exclusief ter beschikking hebben, kost in Doetinchem al 282 euro meer dan bij Berkenhove in Aalten. En dan heeft men in Aalten ook nog twee uur en in Doetinchem slechts anderhalf uur. (bron: prijslijsten crematoria) Zo zijn er meer prijsverschillen waardoor het totale verschil erg snel op kan lopen tot meer dan 400 euro. En op 1600 euro is dat erg veel.
Dan is het goed te weten dat er organisaties als GUV zijn die de kwaliteit van de dienstverlening hoog houden, maar de prijzen zo laag mogelijk.

Slecht voor milieu?
Het cremeren, zo wordt wel eens gesteld, zou slecht zijn voor het milieu. Gerard te Roller, hoofd Crematorium en Uitvaartcentra weet wel beter: "Het tegendeel is waar, bij het cremeren wordt, onder toevoeging van zuurstof, het lichaam op een zeer hoge temperatuur tot ontbinding gebracht. Dat gebeurt in een aantal uren. In de grond, ontbindt het lichaam, met geringe zuurstof bij een lage temperatuur in een aantal jaren. Daarbij blijven bovendien de niet verteerbare zaken in de grond achter. Bij een crematie worden deze niet verteerbare delen mee gecremeerd en wordt de lucht met geavanceerde filters weer schoon aan de omgeving teruggegeven. Sterker nog, de lucht uit de schoorsteen is schoner en zuiverder dan de omgevingslucht. De werkelijk niet verbrande delen zoals spijkers en andere metalen worden gerecycled. Dus cremeren is absoluut niet slechter voor het milieu, zelfs beter."