Onder luid gejuich namen de kinderen de zonnepanelen in ontvangst.
Onder luid gejuich namen de kinderen de zonnepanelen in ontvangst.

Solar Sell ondersteunt ook met educatief programma

Sint Jorisschool neemt zonnepanelen feestelijk in gebruik

Lichtenvoorde – Op woensdag 25 februari heeft de St. Jorisschool een zonnepaneleninstallatie van Solar Sell in gebruik genomen. De school koos voor zonnepanelen om energie te besparen maar vooral om de kinderen meer over duurzaamheid te kunnen leren.

Oud-leerling Wout Bongers had de eer om de installatie in gebruik te nemen. Waarna alle kinderen onder luid gejuich en zwaaiend naar de zon ballonnen op lieten.

Volgens schooldirecteur Annelies Duin is het leeraspect belangrijker, dan de energiewinst. "We willen de kinderen meer leren over duurzaamheid. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het wel bij een les betrekken. Bij rekenen kun je het hebben over de besparing die het oplevert, bij aardrijkskunde kun je het hebben over in welk land je qua klimaat het meeste profijt hebt van zonnepanelen. We gaan ook samen met Solar Sell een educatief lesprogramma ontwikkelen voor de kinderen."

Van Solar Sell ontving de school daarvoor twee losse zonnepanelen die voor educatieve doeleinden te gebruiken zijn. Van de Nedap ontving de school een dummy omvormer om ook uit te kunnen leggen hoe de zonne-energie via zo'n kastje om gezet wordt naar stroom.

Zonnedelen voor de kinderen
Op het dak van de school zijn in totaal 45 zonnepanelen geplaatst. Die leveren zo'n 10.000 Kwh op, dat is ongeveer 25% van de hoeveelheid energie die de school nodig heeft. Paul Bonnes van Solar Sell: "Het is een vrij kwetsbaar dak dus op verzoek van school hebben we eerst onderzocht of het mogelijk was. Ook hebben we er rekening meegehouden dat er nog wel eens een bal op het dak vliegt. Daarom hebben we de extra sterke glas-glas panelen van Solar World geadviseerd."

Om de betrokkenheid van de kinderen te vergroten hebben ze allemaal een 'zonnedeel' gekregen. Annelies Duin: "Van het geld dat we besparen met de zonnepanelen willen we iets terugdoen voor de kinderen. Ze kunnen straks stemmen op bijvoorbeeld het aanschaffen van een nieuw toestel op het schoolplein of een nieuw computerprogramma of iets anders leuks."

Educatief lesprogramma in ontwikkeling