Ingezonden: Motie OOG over mestvergister krijgt meerderheid in gemeenteraad

Een enigszins onverwachte uitslag en daarom onze waardering aan de partijen die met ons meegingen. De oude liberalen (VVD) en de nieuwe liberalen (NLOG) stemden jammer genoeg tegen. Een gemiste kans voor deze partijen om ons te steunen in een motie die juist breed gedragen had moeten worden omdat het van invloed is op de toekomst van Oost Gelre.

Ook een gemiste kans voor deze twee partijen om naar de inwoners van Groenlo te luisteren. Ze horen de bezwaren uit de Grolse bevolking waarschijnlijk wel maar doen er niets mee, spelen liever verstoppertje en komen pas in beweging als het te laat is. De plannen van de vergister zijn alom bekend: acht voetbalvelden groot, een toren van 22 meter hoog, 20 miljoen m3 bruin gas, etc. Die plannen zijn ook bij NLOG en VVD bekend. Waarom nemen deze partijen geen verantwoordelijkheid? Ze vinden het kennelijk niet belangrijk. Daarom vroegen wij ook een hoofdelijke stemming zodat nu bekend is welke raadsleden tegen hebben gestemd.

Waarom is het zo belangrijk dat deze motie is aangenomen. Het is belangrijk omdat het besef dat slechts duurzame oplossingen een toekomst hebben begint door te dringen. Wij als OOG beseffen maar al te goed dat de landbouwsector een belangrijke bijdrage levert aan onze economie. Zowel in de Achterhoek als landelijk. En ook dat er voor dit jaar al een wettelijke verplichting ligt bij de boeren om regionaal het mestoverschot te verwerken. De landbouw levert ook een belangrijke bijdrage aan onze export. Dat realiseren wij ons terdege, maar de groei van deze sector moet kritisch worden gevolgd en mag niet ten koste gaan van ons leefklimaat.

"Is dat dan een taak van een gemeenteraad?", horen wij de tegenstemmers al zeggen. Nee natuurlijk, die taak ligt vooral in Den Haag. Maar waar denk u dat Den Haag zijn ideeën vandaan haalt? Die komen onder andere uit de regio en omdat het mestoverschot hier ter plaatse een probleem vormt mogen wij ons er wel degelijk mee bemoeien. En wij moeten ook vooral laten horen waar we de streep trekken. Onevenredige groei van de landbouw en veeteelt in ons buitengebied zal het leefklimaat schaden.

Waarom is bioraffinage of mestvergisting dan niet duurzaam. Wij geven een voorbeeld: Door zakdoekjes te kopen gaat uw verkoudheid niet over. Als u op langere termijn iets aan die steeds terugkerende verkoudheid wilt doen dat is het zaak om iets te doen aan uw weerstand. Dat is een duurzame oplossing. Zakdoekjes helpen slechts bij een tijdelijk ongemak. Zo zit het ook met de mestvergister. Ook daar geldt dat het beter is om de hoeveelheid mest terug te dringen. Dat is nog een lange weg en dat beseffen wij alleszins. Maar ergens moet je beginnen. 1 dag in de week geen vlees. Dat lijkt ons een goed advies in de richting van een duurzamere maatschappij.


Fractie OOG