Links Gijs Jolink, rechts tante Rikie en midden juryvoorzitter Annie Freriks
Links Gijs Jolink, rechts tante Rikie en midden juryvoorzitter Annie Freriks

Achterhoeks en Liemers Boekenbal krijgt steeds meer betekenis

Tante Rikie's verhalenboek beste streekboek

Hummelo/Borculo - Er werd nog net niet gedanst tijdens het Boekenbal in zaal Kerkemeijer afgelopen zaterdag. Maar dat moment komt wel steeds dichterbij. Tijdens de start van de Boekenweek Achterhoek en Liemers werd 'Tante Rikie's Onmundig Mooie Verhalenboek' - uitgegeven door de Feestfabriek - tot beste streekboek van 2014 gekozen.

De prijs voor dit boek, een fraai beeldje en een klein geldbedrag, werd in ontvangst genomen door de beroemde Tante Rikie, icoon van de Zwarte Cross, en door Gijs Jolink, een van de mensen die de redactie vormden en de verhalen schreven voor het boek. Het werd duidelijk dat dit boek een goede aansporing vormt om toch vooral de streektaal te handhaven, te onderwijzen en meer tot leven te brengen. Er waren ook auteurs zoals Ronald Giphart die aan het boek in de streektaal meewerkten, maar die streektaal zelf niet machtig zijn. In die situaties waren de samenstellers niet te beroerd om dat voor hen in de fraaie streektaal te vertalen, zo kon Gijs Jolink zaterdag met de nodige hilariteit vertellen. Er waren over 2014 meer boeken over de Achterhoek en de Liemers verschenen dan het jaar daarvoor. In totaal 70 en na vele zorgvuldige afwegingen kwam de jury uiteindelijk tot vijf nominaties.
Genomineerd was ook het boek 'Veranderend Winterswijks Landschap' met imposante foto's van Han Hendriks en tekst van Frans Tolsma. En Eddy ter Braak had geschreven over Isadora Duncan, een verhaal rond het verblijf van de wereldberoemde danseres in Lochem. Theologe Netty Hengeveld had prachtige streektaalgedichten geschreven met illustraties van Gineke Klein Hazebroek. En er was een beroemd boek over 'Innovatieve Ondernemingen in de Achterhoek' van Wim Dieleman. Niet alle boeken zijn in het dialect, maar ze gaan wel over de Achterhoek en de Liemers en geven aanzetten om de streek meer te profileren, daar komt het grosso modo op neer. Het was juryvoorzitter Annie Freriks die het uitgebreide en goed onderbouwde juryrapport voorlas en de uitslag bekendmaakte.
De bijeenkomst werd beter bezocht dan vorig jaar, zo kon ceremoniemeester Joop Hekman vertellen. Zo krijgt dit Achterhoekse boekenbal toch steeds wat meer status. Er vindt zoals bekend al lange tijd een gevecht plaats om de streektaal meer te promoten en het (culturele) belang daarvan te onderstrepen. Er zijn toch nog steeds veel mensen die in de streektaal hun gedachten en gevoelens het best kunnen uiten. Bij de aankoop van een streekboek tijdens de Boekenweek Achterhoek en Liemers krijg je het Boekenweekgeschenk Flonkergood cadeau. Daarin opgenomen een serie korte verhalen en gedichten die het aantal woorden van 300 niet overschrijden en neergezet in de streektaal, de mooderspraoke dus.