Opinie
VVD'er Chris van den Bos: 'Een stem in de Provinciale Staten voor onze regio'

VVD'er Chris van den Bos (66) uit Winterswijk is, door zijn inzet in de Provinciale Staten om ook gemeentes inspraak te geven in het plaatsen van windmolens, voor de verkiezing op plek 16 gezet. Toch wil van den Bos, sinds 2011 provinciale Statenlid, ook de komende periode de VVD vertegenwoordigen in de provincie. Vooral voor de belangen van de regio Achterhoek en Liemers.

Waarom moeten we op Chris van de Bos (16) stemmen, en niet gewoon op de nr. 1?
"Een stem op Chris van den Bos telt dubbel. Namelijk een stem op de VVD én een stem op de regio. De hoogste nummers op de lijst zijn afkomstig uit, de omgeving van, de grote steden. Geen uit de regio. Onze regio is een krimpregio. In de Staten worden subsidies en projecten verdeeld. Als onze regio niet in de provincie vertegenwoordigd is, vissen we achter het net bij de verdeling ervan."

Noem eens een voorbeeld?
"Neem het onderwerp bereikbaarheid. Elke euro die buiten onze regio wordt geïnvesteerd, kan bijvoorbeeld niet in de spoorlijn Arnhem-Winterswijk-Zutphen geïnvesteerd worden. Wij komen er dan als regio bekaaid van af. We moeten er voor waken dat onze regio niet echt een Achterhoek wordt."

Wat zijn uw belangrijkste successen?
"Ik heb bereikt dat onze regionale maakindustrie net zo wordt bevoordeeld als de Food- en Healthvalley. Het MKB is de banenmotor van Gelderland.
In november heb ik de begroting zodanig geamendeerd dat er bijna 180 miljoen Europese subsidie voor economie in de grensregio beschikbaar is. Of neem de actie waardoor het gelukt is om de glasvezelpilot in de Achterhoek te starten. Ook zijn de spoorverbindingen op de agenda gekomen."

Wat zijn Uw speerpunten de komende periode?
"Onze regio is nu officieel een krimpregio. Daar wil ik mij op concentreren. Het enige antwoord is zorgen voor een gezonde economie. Er liggen nog grote kansen in het feit dat wij een grensregio zijn. Ik ben ook lid van beide Euregioraden en in de contacten met Duitsland zit nog veel potentieel. Voor het bedrijfsleven, onderwijs en mobiliteit wordt dat mijn speerpunt. Maximaal inzetten voor gezonde bedrijven en werkgelegenheid in onze regio."

Hoeveel voorkeursstemmen zijn nodig?
"Een kwart van de kiesdeler. In 2011 waren dat er 4.100. Onze regio moet de komende periode ook zijn stem laten horen."