Schaken

Rokade 1: eervolle nederlaag tegen koploper

Lichtenvoorde - Op zaterdag 7 maart reisde Rokade 1 af naar UVS in Nijmegen. De gedoodverfde kampioen van de Promotieklasse, dit maken ze ook waar want 3 ronden voor het einde staan ze al 4 matchpunten voor en in de volgende ronde kunnen ze al kampioen zijn met nog een kwart van de competitie te spelen.

Han was verhinderd, Tim was zijn invaller, en goed voorbereid gingen wij op pad naar Nijmegen. Binnen 1,5 uur was Rob klaar en stonden we met 1-0 voor. Zijn tegenstander speelde een variant die Rob wel goed kende en hij zelf niet, vanuit de opening werd de Nijmegenaar weggetikt en binnen 20 zetten konden de stukken in het doosje. Dit punt werd snel gevolgd door Marcel aan bord 2, in een partij waar niet heel veel aan de hand was werd tot remise besloten. Hierna was het even stil maar de stand werd gelijk door Gert-Jan, een positioneel wat mindere voortzetting werd handig uitgebuit door zijn tegenstander die zo'n 300 ratingpunten meer heeft. Invaller TIM aan bord 7 speelde een Timse partij; rommelen, stukoffer en veel complicaties. Met een stuk achter zag het er dreigend uit voor zijn tegenstander, beide spelers moesten heel secuur spelen. Tim koos misschien niet helemaal de beste voortzetting maar na een mooie partij gaf het stuk achter gecombineerd met de 350 ratingpunten meer van zijn tegenstander de doorslag. Tussen stand 1,5-2,5.
Een remise van Nick was de volgende, 2-3 dus, Nick speelde een puike partij tegen de topscorer van UVS. Beide spelers kwamen in tijdnood waarbij Nick zijn dame offerde voor 2 torens. Dit maakt het nog gecompliceerder dan het al was en toen de rook was opgetrokken had de Nijmeegse speler eeuwig schaak. In de analyse bleek dat met 12 seconden op de klok er een betere (winnende) voortzetting voor Nick was geweest. Tja.... dat zie je in een vlaag op dat moment of niet... De tegenstander van Arent zorgde voor het matchpunt voor UVS. Ook hier een gecompliceerde partij waarbij je als buitenstaander Arent alle kansen gaf maar ook hier tijdnood en ook hier complicaties, de partij viel de verkeerde kant op, verlies voor Rokade dus. Erwin en Menno speelden nog, beiden remise achtig en beiden boden dit ook aan. UVS wilde meer. Bij Menno was het een toreneindspel met een pion minder. Toch kon Menno dat relatief makkelijk tot remise voeren, de technische uitvoering was goed. Erwin zijn tegenstander zag van alles wat wij niet zagen, hij speelde maar door en speelde maar door. Misschien had zijn niet al te beste score daar ook mee te maken. In de partij won Erwin een pion en verzuimde het tot 2x toe af te maken, beetje het verhaal van hem dit seizoen... In het eindspel met even veel pionnen en lopers van gelijke kleur probeerde de Nijmegenaar van alles maar moest nog oppassen voor tegenkansen. Uiteindelijk werd na meer dan 5,5 uur spelen ook hier de vrede getekend.
Een 5-3 nederlaag met alle kansen op meer. Tegen een team met gemiddeld 100 punten meer rating dan wij, 4 spelers met 2050 en 4 spelers met 2000. Dat geeft de burger moed voor de laatste 3 ronden. We spelen dan respectievelijk tegen Doetinchem, Wageningen en Apeldoorn. 3 finales tegen concurrenten om de onderste plaatsen. Winnen we minimaal 2 keer dan staan we in ieder geval niet op een rechtstreekse degradatieplaats, maar kan bij verstrekte degradatie uit de KNSB het nog gevaarlijk worden. Winnen we 3 keer dan zijn we zeker. Winnen we 0 of 1 keer dan dalen we waarschijnlijk weer af... Spannende tijden dus maar aangezien we geen enkele wedstrijd weggespeeld worden, grootste nederlaag 3-5, vertrouwen wij op een goede afloop van het seizoen.