De kinderen van de Antoniusschool luisteren geboeid naar Bennie Jolink.
De kinderen van de Antoniusschool luisteren geboeid naar Bennie Jolink.

Bennie Jolink leest kinderen Antoniusschool in Vragender voor uit Tante Rikie's boek

Lichtenvoorde – Bennie Jolink, frontman van de Achterhoekse rockband Normaal, was op dinsdagochtend te gast bij de bibliotheek in Lichtenvoorde. Gemoedelijk zittend op een reusachtige fauteuil las hij voor uit Tante Rikie's Onmundig Mooie Verhalen Boek, het beste boek van Achterhoek en Liemers. De 56 kinderen van groep 5 tot en met 8 van de Antoniusschool Vragender hingen aan zijn lippen.

Jolink vroeg voordat hij ging voorlezen of er kinderen waren die plat praten. Een redelijk aantal vingers werd opgestoken. De volgende vraag luidde welke ouders het dialect gebruikten, hierna gingen vrijwel alle vingers de lucht in. Na deze vragen vertelde de zanger dat zijn vader wel eens verhalen vertelde en dat hij op zijn beurt zijn zoon Gijs wel eens voorlas.

Vervolgens nam hij plechtig het bekroonde boek in zijn handen en begon met voorlezen over Brunus de Beer uut het Hummelse bos onder grote hilariteit van alle aanwezigen. Zowel Bennie Jolink, de aanwezige vaders en moeders als de leerlingen gingen helemaal op in de verhalen. Jolink las enkele verhalen voor die hij zelf had geschreven, van zijn zoon Gijs en van Klaas Jan Huntelaar. "Den kump ook uut Hummelo", sprak de zanger.

Na afloop kregen de scholieren gelegenheid om vragen te stellen, één van de kinderen vroeg om een handtekening. Bennie Jolink beloofde om per groep één handtekening te zetten, "Anders duurt dat allemaole zo lange!" De groepen gingen om beurten met Jolink op de foto, zelfs de leerkrachten wilden graag met de Normaalzanger gefotografeerd worden. Alle aanwezigen beleefden een onvergetelijk uurtje met Tante Rikie's Onmundig Mooie Verhalen Boek en Bennie Jolink.

De medewerkers van de bibliotheek waren superblij dat Jolink bereid was om te komen voorlezen. Resy Oonk legt uit:"Het moest allemaal op korte termijn georganiseerd worden, het boek van tante Rikie is nog maar net bekroond! Als bibliotheek Achterhoekse Poort helpen we al jarenlang bij de Zwarte Cross, we lezen voor in het Blagenparadijs. Door deze contacten zijn we erin geslaagd om Bennie Jolink hier naar de bieb te halen. Het is een mooi begin van de landelijke Boekenweek maar ook van de Boekenweek Achterhoek Liemers waarbij dialect een grote rol speelt."

De Antoniusschool Vragender besteedt momenteel veel aandacht aan lezen en voorlezen en richt zich hierbij voornamelijk op vaders. Mede daarom werden de bovenbouwgroepen van deze school uitgenodigd voor de voorleessessie van Bennie Jolink in de bieb in Lichtenvoorde.

Normaalzanger te gast in bieb Lichtenvoorde