Het Lichtenvoordse zaalvoetbaltalent Manuel Kuijk.
Het Lichtenvoordse zaalvoetbaltalent Manuel Kuijk. Foto: PR

Jonge Lichtenvoordse zaalvoetbalkeeper naar de Balkan

LZV-keeper naar EK-kwalificatie

Lichtenvoorde - Manuel Kuijk uit Lichtenvoorde geldt als een van de talentvolste zaalvoetbalkeepers van Nederland. Op maandag 16 maart vertrekt hij met de Nederlandse selectie, het A-team, naar het EK-kwalificatietoernooi in Bosnië-Herzegovina.

De 20-jarige speler van LZV/Kuypers is nog maar een paar dagen terug uit Barcelona, waar hij een trainingsstage en oefenwedstrijden afwerkte. Op het weekend tussen de twee buitenlandse trips in geeft hij op zondagmorgen nog even zijn wekelijkse training in Lichtenvoorde, aan circa 15 voornamelijk 6- tot 12-jarigen, op de Gelderesch zaalvoetbalschool.
Zaalvoetbal neemt een zeer belangrijke plek in in leven van Manuel. Zo traint hij twee keer per week op het KNVB Sportcentrum in Zeist. Al vele jaren is hij actief bij de Lichtenvoordse vereniging LZV. Tot enkele jaren geleden was hij ook veldvoetballer, liever gezegd veldkeeper, bij Longa '30. Daar nam hij afscheid met een kampioenschap van A1. Definitief was het afscheid echter niet, want hij is nog met enige regelmaat stand-in keeper bij de 1e klasser. "Maar mijn prioriteit ligt in de zaal," daar laat hij geen misverstand over bestaan.
En die zaal ligt deze week dus op de Balkan. Manuel moet met Oranje spelen tegen Letland, Bosnië en Rusland. Op papier lijkt Rusland de zwaarste tegenstander. "Een maatje te groot," verwacht in elk geval Manuels vader Gerrit.
Manuel is een van de twee keepers die met Oranje meegaat. Op de zondag voor vertrek weet hij nog niet of hij eerste of tweede keeper is. "Dat bepaalt de bondscoach, misschien pas op het laatste moment."
Mocht het EK-kwalificatietoernooi goed aflopen dan wachten in 2016 de Europese Kampioenschappen in Servië. En als Nederland zich daarvoor plaatst is er een grote kans dat Manuel Kuijk ook daarbij is. Met zijn 20 jaar is hij een van de jongste keeper-internationals, met nog een hoop groeipotentie.

Zaalvoetbal in de Achterhoek
Manuel zou het mooi vinden als er ook in de Achterhoek een regionale jeugdcompetitie zaalvoetbal wordt opgezet, net zoals in andere delen van Nederland als het geval is. "Ook om te voorkomen dat de groep tussen de 12 en de 18 tussen wal en schip terechtkomt, en zo misschien verloren gaat voor het zaalvoetbal."
De KNVB is inmiddels bezig met het onderzoeken van de mogelijkheden en het promoten van het zaalvoetbal in de Achterhoek. Zodat wellicht de sport in deze regio zo groot wordt als bijvoorbeeld in Noord-Holland. En misschien ooit wel zo groot als in landen als Spanje, Italië en Brazilië, waar wedstrijden vele duizenden bezoekers trekken.
Manuel is zelf in elk geval al een behoorlijke promotie voor het zaalvoetbal in Nederland en in de Achterhoek, en voor de Lichtenvoordse vereniging LZV/Kuypers in het bijzonder.