Burgemeester Annette Bronsvoort, boer Rob Reinders en de gelukkige vinder Frans Bouwhuis bij het eerste kievitsei.
Burgemeester Annette Bronsvoort, boer Rob Reinders en de gelukkige vinder Frans Bouwhuis bij het eerste kievitsei. Foto: Theo Huijskes

Frans Bouwhuis voor tiende keer gelukkige

Eerste kievitsei in Oost Gelre

Oost Gelre - Het eerste kievitsei in de gemeente Oost Gelre is gevonden door Lichtenvoordenaar Frans Bouwhuis. Natuur- en vogelliefhebber in hart en nieren Bouwhuis vond het ei op één van de vele akkers van de boerderij van Rob en Luc Reinders aan de Brandersdijk in Zieuwent. Voor het eerst in haar loopbaan als burgemeester mocht Annette Bronsvoort de vondst symbolisch in ontvangst nemen.

Afgelopen maandagmiddag toog het gezelschap onder aanvoering van Jan van der Weyde, voorzitter van de Weidevogelvereniging Achterhoek, richting de akker met daarop verschillende kievitsnesten. Landbouwondernemer en gastheer Rob Reinders had daarbij voor burgemeester Annette Bronsvoort en haar secretaresse Bernadette Spieker een paar welkome laarzen klaar staan. Los van de toestanden in de provincie Friesland, inhoudende het wel of niet verlenen van een ontheffing voor het zoeken en tevens rapen van kievitseieren, is de doelstelling van de Weidevogelvereniging Achterhoek helemaal afgestemd op het beschermen van de hier voorkomende vogelsoorten en -eieren. Frans Bouwhuis moest het zelf ook toegeven dat hij in zijn jeugdjaren vele kievitseieren heeft geraapt. "Maar op een gegeven moment gaat, beter gezegd moet de knop om. Voorkomen moet namelijk worden dat de stand van de kieviten nog verder achteruit holt. Daarnaast is vanzelfsprekend ook de medewerking van de boeren onontbeerlijk. Er zijn tal van boeren die rekening houden met de natuur en dus ook de vogelstand, maar er zijn natuurlijk ook boeren, die alleen maar letten op het zakelijke aspect van hun bedrijf."
Ook voorzitter Jan van der Weyde maakt zich zorgen over de stand van de kieviten. "Ik heb vanmorgen nog een lange wandeling gemaakt, maar heb daarbij geen kieviten gehoord of gezien. Een algemene regel is overigens ook dat je zoveel mogelijk natte en drassige ondergrond nodig hebt voor weidevogels. Naast het feit dat de vogels dat plezierig vinden, zorgt dat tevens voor de nodige voeding."
Een trotse Frans Bouwhuis, reeds 14 jaar woonachtig in Lichtenvoorde en afkomstig uit Wijhe, heeft zich al enkele weken geconcentreerd op de kieviten. "Het is een prachtige natuurhobby, van oudsher eigenlijk een stukje folklore. In dit geval gaat het ook nog eens om een vogel aan wiens gedrag je duidelijk kunt zien of en wanneer het zover is. Ondanks dat mijn invalshoek alleen maar een beschermend karakter heeft, is het ieder jaar toch een uitdaging om het eerste kievitsei te mogen vinden. Voor mij inmiddels de tiende keer."