Het door de jeugd aangelegde crossbaantje achter Hulshof Herwalt.
Het door de jeugd aangelegde crossbaantje achter Hulshof Herwalt.

Door jeugd aangelegd crossbaantje achter Hulshof Herwalt afgesloten

Lichtenvoorde - Het door kinderen aangelegde crossbaantje aan de achterkant van Hulshof Herwalt in Lichtenvoorde is sinds kort afgesloten door er vuurdorens te plaatsen. De gemeente ging over tot dit besluit na klachten vanuit de buurt. Peter Elferink betreurt de gang van zaken.

Elferink is werkzaam bij de Hacron in de groenvoorziening en kent zo grote delen van Lichtenvoorde tamelijk nauwkeurig. Zo ook het Wentholtpark dat onderdeel is van zijn werkgebied. Het volgende viel hem op: "Aan de achterkant van Hulshof Herwalt heb je een stukje bos met een hoge geluidswal. Eerst was het een dicht stukje bos, maar de jeugd heeft er een aantal boompjes weg gezaagd en er een fietscrossbaan in aangelegd. In de geluidswal is zelfs een trap gegraven, zodat je makkelijker boven kunt komen met de fiets, want de startplaats is natuurlijk boven."

Hij vervolgt: " De jeugd maakte er al jaren lang gebruik van. Het is mooi aangelegd en goed onderhouden. Daar moet de gemeente juist blij mee zijn. We zien er nooit rommel of sporen van vernieling. Dat is op sommige plaatsen wel anders."

Vuurdorens voor ingang
Het was dus een tijdlang geen probleem. "Klopt, maar onlangs kregen wij de opdracht om in de twee ingangen vuurdorens te poten. Het is dus de bedoeling dat de kinderen er niet meer mogen crossen terwijl de gemeente niets heeft ondernomen toen de boompjes werden weggezaagd. Al die tijd is het dus gedoogd. De kinderen vroegen ons waarom ze niet meer mochten crossen. Mijn collega en ik kunnen daar geen antwoord op geven.

Speelplekken
De gemeente laat in een reactie weten: "Tijdens het ontwerp en de inrichting is er nauw samengewerkt met de buurtbewoners. De gemeente ziet deze werkwijze dan ook als voorbeeld om volgende projecten aan te pakken.

Er is nadrukkelijk rekening gehouden met speelplekken voor de kinderen. De andere kant is voorzien van een zogenaamde Cool Nature plek.

Groenvoorziening
Kinderen kunnen daar ook crossen. De aanplant achter de fabriek van Herwalt is duidelijk bedoeld als groenvoorziening, om de overgang van het fabrieksterrein naar de weg te realiseren.
Het is tevens ook voor het uitzicht van de buurtbewoners. Maar onlangs is er geklaagd vanuit de buurt en daarover is toen nader overleg geweest. Besloten is toen om het oorspronkelijke plan te handhaven, dus weer een groenvoorziening ".

Gemeente neemt besluit na klachten uit de buurt

De woordvoerder gaf aan dat dit met ouders van de kinderen en buurtbewoners is of wordt gecommuniceerd.