Meindert Bussink, de grondlegger van Behind the Corner. Foto: Sander van Tuijl
Meindert Bussink, de grondlegger van Behind the Corner. Foto: Sander van Tuijl Foto:

Behind the Corner: de Achterhoekse popcultuur in kaart

Achterhoek - Dat de Achterhoekse popcultuur springlevend is, blijkt wel uit de enorme beweging die Meindert Bussink (33) in drie jaar tijd op gang heeft gekregen onder de noemer Behind the Corner. Zijn missie om de popcultuur in kaart te brengen en te stimuleren, begon in 2012 met een lijstje Achterhoekse bands op een website. Anno 2015 werkt een vijftienkoppige redactie op vrijwillige basis aan verhalen, opiniestukken en columns die samen het interactieve Behind the Corner Popmagazine vormen.

Meindert groeide op in Varsseveld, woont in Zutphen en heeft de Achterhoek en Amsterdam als werkgebied. De Achterhoeker is onder meer gitarist, muziekdocent, popjournalist, bandcoach en festivalorganisator, maar bovenal aanjager en stimulator van popmuziek en -cultuur. In de Achterhoek is zijn belangrijkste wapenfeit op dat gebied het project Behind the Corner. Onder die noemer bracht hij Achterhoekse muzikanten bijeen die maandelijks samen optraden in De Radstake, organiseerde hij bandclinics, presenteerde een radioprogramma op Optimaal FM en nu lanceert hij dus een online popmagazine waar onder meer ervaren journalisten aan meewerken die hun sporen verdienden bij De Gelderlander, Tubantia, De Telegraaf en VPRO's 3voor12.
Meindert weet nog goed dat hij in 2012 de BUDA-lijst op zijn website publiceerde. BUDA staat voor Bands Uut De Achterhoek. "Binnen een paar weken waren er meer dan honderd bands aangemeld." In diezelfde periode besprak de muziekliefhebber met de uitbater van De Radstake - die hij al kende van het programmeren van lokale bands en zijn gitaarleerlingen op de Varsseveldse kermis - de mogelijkheid voor een maandelijks avond omdat hij graag wilde dat Achterhoekse muzikanten een plek hadden om op te treden en goed te documenteren. "Er is hier echt zo veel talent, dat moet je een podium bieden." Deze nobele woorden wist hij in de rol van organisator ook om te zetten in daden. Met de roulatieformatie Hooked, speelde hij samen met meer dan zeventig prominente Achterhoekse muzikanten. Daartoe behoorden oude rotten als Dick Kemper en Bert Heerink (Vandenberg), maar ook hedendaagse helden van bijvoorbeeld Birth of Joy en Pauw. Ze speelden niet alleen tijdens de Behind the Corneravonden in de Radstake, maar ook in het voorprogramma van The Wall in Winterswijk en tijdens de Dag van de Achterhoekse Popmuziek.

Talent stimuleren
Meindert, die als docent aan het conservatorium van Amsterdam en oud-hoofdredacteur van 3voor12 Amsterdam, ook mee kan praten over de popcultuur elders in het land, vindt dat de Achterhoek een vruchtbare bodem voor muziektalent is. "Het niveau van de bands die bijvoorbeeld in de kleine zaal van Paradiso spelen, ligt vaak niet hoger dan dat van veel Achterhoekse bands die hier in kleinere café's spelen. Achterhoekse bands die wel doorbreken, laten wel altijd zien trots te zijn op hun roots. Je zou de Achterhoek in de popwereld net als Nijmegen en Eindhoven haast als een merk kunnen zien." Wat volgens hem in de Achterhoek beter zou kunnen, is de coaching van jonge bands. "Ik zie zoveel potentie, daar is met de juiste coaching nog meer uit te halen. Het is jammer dat initiatieven als Popsport en de Popronde er in de Achterhoek niet zijn." Met de stichting Behind the Corner deed hij op dit gebied al wel een duit in het zakje door workshops en clinics te organiseren.

Popmagazine
Nu wil Meindert zich met Behind the Corner meer op publiceren gaan richten en zo de Achterhoekse popcultuur in kaart brengen. De hoofdredacteur wil niet alleen verhalen over bands en muzikanten, maar ook over muziekonderwijs, oefenruimten, opnamestudio's, festivals en met name popbeleid: "Welke keuze's zijn en worden er gemaakt in de Achterhoekse politiek en welke gevolgen hebben deze voor bands, podia, jongerencentra, muziekscholen en -winkels en andere betrokken ondernemers en vrijwilligers?"
In de weekbladen die Weevers uitgeeft - Contact, Elna en Groenlose Gids - zal maandelijks een speciale pagina worden geplaatst met artikelen, columns en muziek en optredens aanbevolen door de Behind the Cornerredactie.


Lees meer verderop in deze krant