Het gebouw van ForFarmers dat plaats maakt voor negen woningen.
Het gebouw van ForFarmers dat plaats maakt voor negen woningen. Foto: Theo Huijskes

Bouw van negen woningen op terrein van ForFarmers

Burgerinitiatief van Harreveldse jongeren

Harreveld - In de wandelgangen van de gehele gemeente Oost Gelre wordt nu reeds gesteld dat er geen beter voorbeeld van een burgerinitiatief bestaat. Het voornemen van een groep Harreveldse jongeren om op de locatie van ForFarmers een negental nieuwbouwwoningen te realiseren. Een initiatief waarmee meerdere vliegen in één klap worden geslagen. Harreveld wordt in het hartje van het dorp verlost van een nu al en zeker toekomstige rotte kies. Het kerkdorp krijgt er toch mooi een aantal woningen bij en wat nog belangrijker is, in een tijd waarin krimp aan de orde van de dag is, trekken jongeren in dit geval niet weg naar elders in het land, maar blijven hun dorp en Oost Gelre trouw.

"De oude boerenbond staat al jaren leeg. Als jongeren onder elkaar kwamen wij op het idee om daar met het instrument burgerinitiatief een eind aan te maken. Daarvoor hebben wij ons verenigd in een CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap)", vertelt Ivo Kampshof. Dorus Wolters vult aan: "Vervolgens vanzelfsprekend contact gezocht met de gemeente of en zo ja op welke wijze men bereid is om ons bij dit initiatief te faciliteren. Vervolgens een bijeenkomst georganiseerd, bedoeld om in eerste instantie alle bij een dergelijke onderneming betrokken partijen bij elkaar te brengen."

Unieke onderneming
Namens het gemeentebestuur geeft wethouder Vincent van Uem aan erg in de nopjes te zijn met niet alleen het genomen initiatief, maar zeker met de inmiddels ingediende plannen. "Een unieke onderneming. Wij als gemeente zorgen eigenlijk alleen maar voor een wijziging van dan wel een geldend bestemmingsplan en deze jonge burgers, met vooral een positieve instelling in hun bagage, regelen vervolgens alles zelf, waaronder zaken als de onderhandelingen met ForFarmers en de sloop van de oude boerenbond. Wij hopen reeds in de vergadering van juni a.s. de raad een bestemmingsplanwijziging voor te kunnen leggen."

Wanneer Wolters en Kampshof hun plannen aan de hand van een schetsplan toelichten, blijkt dat het de bedoeling is om drie blokken te bouwen van respectievelijk vier, drie en twee woningen. "Het grootste perceel, een hoekwoning betreffende, beslaat 259 vierkante meter en het kleinste perceel voor een tussenwoning heeft 137 vierkante meter. Het bouwteam bestaat onder andere uit Christian Reinders Architectuur, Rensing Bouw uit Lichtenvoorde, een bedrijf dat reeds ervaring heeft met een CPO, en project- en proces begeleidingsbureau Stefanie Vrieze uit Eibergen. "Voor het inhuren van de noodzakelijke advisering en begeleiding krijgen wij subsidie van de provincie. Daarnaast zijn er reeds stappen ondernomen voor slechts een beperkte noodzakelijke sanering van de grond", aldus het tweetal Wolters en Kampshof.

Vriendengroep
"De belangstellenden voor de woningen vormen inmiddels al een hechte vriendengroep", vertelt Ivo Kampshof. "De leeftijd varieert van 22 tot 31 jaar. Het merendeel woont in Harreveld en enkelen, die nu nog in Lichtenvoorde wonen, keren terug naar hun geboortedorp. Los van het gezellige aspect heeft het totaal een bijzonder serieuze inslag. Zo zijn er duidelijke afspraken gemaakt, waarbij een ieder een soort overeenkomst moest ondertekenen. Daarbij brengt iedereen ook nog een stukje eigen expertise in, hetgeen het eindresultaat alleen maar ten goede komt. De sfeer is van dien aard dat wij het eerste buurtfeest reeds achter de rug hebben."