Mirjan Scheltinga en Laurens Snijders in hun tuinmeubelvleugel.
Mirjan Scheltinga en Laurens Snijders in hun tuinmeubelvleugel. Foto: Mark Ebbers

Zeiler begroet voorjaar met vernieuwde tuinmeubelafdeling

Lichtenvoorde - Zeiler is al sinds 1893 een bekende naam in Lichtenvoorde en omgeving. De zelfstandige speciaalzaak aan de Rapenburgsestraat wordt geleid door eigenaren Laurens Snijders en partner Mirjan Scheltinga. Dit voorjaar zijn de tuinmeubelen terug. Niet dat ze ooit weg zijn geweest, maar het assortiment is uitgebreid en de afdeling heeft een nieuwe locatie in de winkel: op de begane grond en snel bereikbaar vanaf de 'achteringang' bij de parkeerplaatsen.

"Na een jaar waarin andere zaken extra aandacht kregen hebben we ons recent weer actiever gericht op tuinmeubelen en verwante zaken," vertelt Laurens. "De afdeling was altijd ingericht op de 1e verdieping, en een trap omhoog kan toch een drempel zijn."
Tuinmeubelen zijn, zeker ook bij Zeiler, meer dan alleen tuintafels en tuinstoelen. Belangrijk is bijvoorbeeld de verkoop van barbecues. Naast het merk Weber voert Zeiler nu ook Big Green Egg. Laurens: "Dat zijn keramische kooktoestellen die helemaal passen in deze tijd van het 'nieuwe' buitenkoken."

Zeiler voert ook een compleet assortiment onderhoudsproducten voor tuinmeubelen. En beschermingsmateriaal, zoals beschermingshoezen om de meubelen de winter door te helpen als er geen mogelijkheid is om ze binnen op te slaan. "In principe zijn alle tuinmeubelen winterbestendig," zegt Laurens. "Maar door ze op te slaan of af te dekken blijven ze in betere staat en vergen ze minder onderhoud."
"Ons assortiment is altijd uit voorraad leverbaar," vervolgt Laurens. "En dan niet alleen de versies die in de winkel zijn uitgestald, maar ook andere kleuren en maten uit dezelfde series. Tuinmeubelen zijn nu eenmaal echt volume-materiaal, je kunt niet alles tegelijk in de winkel presenteren.

Misschien die grote jongens aan de rand van grote steden, maar niet in een centrumlocatie als die van ons." Zo'n centrumlocatie heeft echter ook veel voordelen, zeker als die - zoals bij Zeiler - samengaat met ruim voldoende gratis parkeergelegenheid.
Mensen kunnen hun grotere materialen - zoals tuinmeubelen - afhalen bij Zeiler, maar er wordt door de zaak ook thuisbezorgd, in Lichtenvoorde en in de wijde regio daaromheen.

Laurens ziet de laatste jaren een aantal trends in de tuinmeubelen: "Het kunststof vlechtwerk is al een aantal jaren populair. Het past in de trend dat de tuin steeds meer een tweede woonkamer wordt. Het is minder 'camping'-achtig dan vroeger."