Leerlingen voeren compositie op over visie Daltononderwijs

"Le Carnaval des Animaux"

Lichtenvoorde - Afgelopen woensdag was het druk bij Den Diek. Alle leerlingen van OBS Het Hof gaven een bijzondere voorstelling van de uit 1886, 14-delige compositie van de Franse componist Camille Saint-Saëns: "Het Carnaval der Dieren".

Voor wie deze compositie niet kent; Saint-Saëns beeldt in een muzikale compositie een aantal dieren uit. Dit hebben de leerlingen van OBS Het Hof ook gedaan maar dan volledig naar eigen inzicht. Ze zijn in staat geweest de karakteristieke eigenschappen van de dieren die, een beetje spottend en soms ook zeer treffend, weergegeven werden.
Onder leiding van het team van OBS Het Hof zijn alle leerlingen door elkaar in groepen verdeeld en hebben zelf invulling gegeven op de wijze waarop de dieren tot de verbeelding moesten spreken. De kostuums en expressie van de dieren, de leerlingen hebben het zelf bedacht, ingestudeerd en uitgevoerd. Zelfs het geluid, de muziek en het licht werden verzorgd door de schooldeejay Pepijn die een goede timing liet zien tijdens de overgangen. De meesters en juffen hadden er niets over te vertellen.

Om alle kinderen aan bod te laten komen waren twee voorstellingen nodig, en dat was maar goed ook want de voorstelling was zo populair dat alle stoelen binnen een dag waren vergeven. Juf Miranda: "We hebben gekozen om deze compositie juist op de Daltondag op te voeren. Onze peilers van de Daltonvisie: Zelfstandigheid, Samenwerken en Verantwoordelijkheid komen allemaal tot uiting in de voordracht. Het behoeft geen toelichting. Als ik terugkijk naar hoe we dit als team hebben bedacht en zijn aangevlogen, zoveel mogelijk de kracht van ieder individu hebben weten te benutten en vooral weer hebben ervaren dat–loslaten- bij dit type onderwijs juist zo goed past. We leggen de verantwoordelijkheid bij de leerlingen".
Lena (6) en Iris (4) uit Aalten kwamen kijken naar hun grote neef: "Wij vinden het heel knap dat die kinderen niet bang zijn om op het grote podium te staan. Dat durven wij niet.

Doel Daltononderwijs
Het dalton onderwijs stelt zich ten doel om het onderwijs efficiënter in te richten door de kerndoelen met betrekking tot de leerinhouden van het onderwijs af te stemmen op de behoeften, interesses en competenties van leerlingen. Een daltonleerkracht leidt dit leerproces waar het nodig is en begeleidt het waar dat kan. Hij of zij stelt zich ten doel om het zelfwerken en het met elkaar werken van leerlingen in een veilig pedagogisch klimaat te bevorderen door hen daartoe de ruimte te geven.
Een daltonleerling stelt zich ten doel om op een ondernemende en onbevreesde wijze zich kennis en vaardigheden eigen te maken.


Nieuws van Ensemble Vocal Pierre Villette

Tweede Paasdag verzorgt het regionaal projectkoor zoals inmiddels al 15 jaar gebruikelijk is, de zang tijdens de viering van 10.00 uur in de Lichtenvoordse Bonifatiuskerk.

Het vocaal ensemble zingt onder leiding van Jeroen Twisk uit Hengel o (Ov) en met orgelbegeleiding van Elske te Lindert uit Oeding (D) de Mis in G majeur, D 167 van Franz Schubert.

Het koor vertolkt ook een aantal mooie Paashymnes en sluit de viering af met het graag gezongen en gehoorde Hallelujah uit de Messiah van Händel.

Wereldpremière
Op 1 november verzorgt het ensemble een "Pierre Villette Concert" in de Doesburgse Martinikerk. Tijdens dit concert worden uitsluitend composities vertolkt van Pierre Villette waaronder de nog nooit eerder uitgevoerde Missa da Pacem. Het koor heeft van de erven van de componist het manuscript gekregen met het alleenrecht van uitvoering. Met dit concert realiseert Ensemble Vocal Pierre Villette de door zijn weduwe in 2008 in Aix-en-Provence uitgesproken wens.


Themamiddag voor mantelzorgers

Lievelde - Op 9 april wordt voor mantelzorgers uit de gemeente Oost Gelre een themamiddag gehouden over vrije tijdsinvulling samen met de zorgvrager. De bijeenkomst is 's middags op Kaasboerderij Weenink aan de Eimersweg 3 en is een initiatief van de VIT-hulp bij mantelzorg.

Als u voor een zieke, dementerende of gehandicapte in uw directe omgeving zorgt, bent u mantelzorger. De zorgtaken kunnen steeds meer tijd vragen waardoor tijd om samen dingen te doen in het gedrang komt.

Deze middag geeft de mantelzorgconsulent u tips en adviezen hoe u invulling kunt geven aan vrije tijd met elkaar. Daarnaast is er gelegenheid om lotgenoten te ontmoeten en ervaringen of informatie uit te wisselen en aan het einde van de bijeenkomst is er de mogelijkheid om persoonlijk iets met de mantelzorgconsulent te bespreken.De bijeenkomst is gratis toegankelijk en wordt gehouden van 13.45 tot 15.30 uur (de zaal is geopend vanaf 13.30 uur.

Gelegenheid tot napraten kan van 15.30 uur tot 16.00 uur). Opgave is wel gewenst, dit kan tot 2 april door te bellen naar VIT-hulp bij mantelzorg (0544) 820000 of te mailen naar info@vithulpbijmantelzorg.nl