De koeien van Arink vinden het geweldig om het zand te spelen.
De koeien van Arink vinden het geweldig om het zand te spelen. Foto:

"Na het melken gaan ze direct weer naar de wei. Ze horen gewoon lekker buiten te zijn!"

Koeien mogen weer naar buiten

Lievelde – De zwartbonte gehoornde koeien van Eko boerderij Arink in Lievelde mochten op zaterdagmiddag 11 april voor het eerst weer naar buiten. Een grote groep belangstellenden was naar de Gasteveldsdijk 6 gekomen om getuige te zijn van de vrolijk huppelende veestapel.

Boer John Arink had speciaal voor deze gelegenheid midden in het looppad een hoop zand gestort waar de koeien heerlijk in konden woelen. De staldeuren gingen open en de dieren aarzelden niet, ze draafden achter elkaar aan de frisse buitenlucht in.

Onder grote hilariteit van de bezoekers renden de enthousiaste koeien door het looppad richting de wei waar het voedzame voorjaarsgras wachtte. Met name de zandhoop zorgde voor lachwekkende situaties. Sommige dieren sprongen er met vier poten tegelijk in, anderen rolden met hun kop door het zand en woelden er met het hele lichaam doorheen. Er waren zelfs koeien die speciaal terugdraafden om even van de bult zand te genieten. Een prachtig schouwspel!

Zandbak
John Arink glimlacht:"Bij toeval ben ik er achter gekomen dat de dieren het heerlijk vinden om in het zand te kroelen. Nu gun ik ze elk jaar het pleziertje door een hoop zand te storten. Onze 60 Fries Hollandse melkkoeien gaan zo'n negen maanden per jaar naar buiten, het is fijn voor ze en voordelig voor ons. Ze halen zelf het eten buiten en mest wordt zo naar buiten gebracht. Met melken halen we de dieren even naar binnen, daarna gaan ze meteen weer naar de wei. Ze horen gewoon lekker buiten te zijn vinden wij."

Het massaal toegestroomde publiek hield de koeien een tijdje gezelschap in de wei en maakte van de gelegenheid gebruik om de rest van het vee en de boerderij te bezichtigen. Twee varkens liepen buiten met een koppeltje biggen, de kaasmakerij die gevestigd is in een 'skybox' kon worden bezocht, er waren varkens lekker aan het woelen in de modder, kalfjes op stro hadden een groot aaibaarheidsgehalte en de boerderijwinkel was geopend.

Eko-boerderij
Eko-boerderij Arink heeft bewust gekozen voor een natuurlijke manier van werken met respect voor de biodiversiteit, natuurlijk instinct en voor plantensystemen zonder chemische toevoegingen.

Koeien vinden het heerlijk om in zand te kroelen

Bij Arink kunnen liefhebbers zelf dagelijks melk komen tappen voor € 0,80 eurocent per liter. In de winkel is een groot assortiment heerlijke biologische producten te koop zoals vlees, kaas, zuivel, wijnen, groente en fruit. De winkel is elke zaterdag geopend van 13.00 tot 18.00 uur of op afspraak.


www.ekoboerderijarink.nl