De Rainbowband vierde zondag 12 april haar twintigste verjaardag.
De Rainbowband vierde zondag 12 april haar twintigste verjaardag. Foto:

Rode konen, glimmende ogen en 'big smiles' bij de muzikanten van de Rainbowband tijdens 20-jarig jubileumconcert

'Stille Nacht en 't zweet stond oe blank veur de kop'

Lichtenvoorde - Rode konen, glimmende ogen en 'big smiles' bij de muzikanten van de Rainbowband als de laatste akkoorden geklonken hebben van het jubileumconcert op zondag 12 april in verenigingsgebouw de Swite in Lichtenvoorde. Ze hebben zichtbaar intens genoten, en alles gegeven. Als de instrumenten van het podium gesleept zijn door 'de artiesten' zelf, en het getalenteerde duo Famke (Polman) en Lissa (Siemes) een wervelend optreden verzorgt, vallen enkele leden elkaar in de armen, wordt er geknuffeld met familieleden, en roept één van de leden bijna onophoudelijk terwijl hij in zijn handen klapt euforisch 'yes, yes, yes'. Een aandoenlijk gezicht. Iedereen is trots.

Terechte trots. Er was lang naar uitgekeken, zowel door de muzikanten zelf als het publiek. 'Het is volle bak,' vertelt Betsie Weikamp trots, terwijl ze de stroom lotenkopers bijna niet aan kan. Ze wordt geholpen door dochter Wendy en kleinkinderen. 'We hebben in Lichtenvoorde liefst 135 prijzen op kunnen halen bij ondernemers. Daar zijn we erg blij mee. Door middel van deze verloting krijgen we weer wat geld in kas, voor instrumenten bijvoorbeeld, of reparaties van instrumenten. Dat blijft hard nodig.'

Kerstliedjes bij 30 graden
Echtgenoot Tonnie, dirigent van de jubilerende band, keek in een korte toespraak terug op 20 jaar Rainbowband. Vanaf 'den beginne' was hij er bij, evenals leden van het eerste uur Walter Tankink, Annelies Tankink, Annelies Boschker, Bella Doppen, Erwin Hummelink en Leo Nienhuis. 'In 1994 werd mij gevraagd of ik mee wilde helpen met het organiseren van een kerstviering. Dit was bij de sociale werkvoorziening Hamaland. Ik heb toen gezegd dat ik dat wel wilde doen maar dan voor de doelgroep een orkest wilde beginnen.

Oude instrumenten van muziek verenigingen werden bij elkaar gesleept. Oude orgels, triangels, tamboerijnen, trommels en met 12 mensen zijn wij direct begonnen. En toen kerstliedjes oefenen in augustus al. Stille Nacht en 't zweet stond oe blank veur de kop' Het bleef niet bij dat ene concert. 'Optredens stroomden binnen. Na een paar jaar kregen wij zelfs ons eerste Rainbowband kostuum. Wat waren ze trots! Eén van de leden was ook trots op het aantal optredens en vertelde een keer: Wij treden overal op, in Harreveld en Zieuwent. Wij gaan het hele land door.' Inmiddels telt de band 40 leden.

Zwarte Cross
Willie Engelbarts stapte exact halverwege in. 'Het tienjarig jubileum mocht ik presenteren. Toen ben ik blijven hangen. Tonnie zei 'blijf er maar een tijdje bij en dan kin je altijd nog zien hoe het gaat.' Het klikte geweldig met Tonnie en de anderen, dus ben ik gebleven. Prachtig om te doen,' geniet hij zichtbaar als hij buiten in de aangename geur van spetterende hamburgers op de bakplaat staat, met naast hem Leo Nienhuis, Gerben Westerveld en zijn vriendin Evelien.

'Evelien zat al in de Rainbowband toen ik met haar een keer op een feestje met de band bij Hogenkamp zat en ik met trommelstokken op de tafel met de muziek mee tikte,' vertelt Gerben enthousiast. 'Tonnie Weikamp zat naast me en zei toen 'volgens mi-j heb ie wal ritmegeveul. Kom moar op de repetitie.' Dat was ongeveer 4 jaar geleden. 'Evelien en ik zingen samen altijd 'My bonny is over the ocean'. We worden door Tonnie altijd ''t broedspaar' genoemd. Tonnie hoopt natuurlijk op een feestje,' lacht Gerben, waarop Evelien adrem reageert met 'Ik zeg niks,' en zich vervolgens lachend uit de voeten maakt.

Als de verliefde tortelduiven gevraagd wordt wat voor hen het hoogtepunt was al die jaren zijn ze unaniem; 'Zwarte Cross.' Ook voor Willie. `Vooraf kende lang niet iedereen ons, maar sinds de Zwarte Cross kent echt iedereen ons.'

Boetenland
Of er nog wensen zijn of mogelijke droomoptredens wordt Gerben ingefluisterd door Willie dat ie 't boetenland' moet zeggen. 'Oh ja, boetenland. Moar dan wal in een warm land,' voegt Gerben toe. Evelien hoort het en weet er ook één; 'Dat is op 26 april in een restaurant in Winterswijk, waar ook mensen met een beperking in de bediening zitten.' Gerben knikt instemmend.
Dan gaan ze naar binnen waar serenades van Dokters Swingende Infuustoeters en de jachthoornblazers aanstaande zijn en Slagmoals een spetterend optreden verzorgt.


www.rainbowband.nl