Zuster Aleida.
Zuster Aleida.

Zuster Aleida viert 60-jarig kloosterjubileum

Mariënvelde - Zuster Aleida, in Mariënvelde beter bekend als Marie(tje) Beuting, viert dit jaar haar 60-jarige kloosterjubileum. De kerkelijke feestelijkheden worden gehouden op zaterdag 18 april om 19.00 uur in Mariënvelde. Geïnteresseerden zijn welkom om daarbij aanwezig te zijn.

Zuster Aleida werd geboren op 25 september 1934 in Mariënvelde op het adres Nr. I. 121; zo luidde destijds het adres, en komt uit een gezin van in totaal zes broers en zes zussen. Van dit twaalftal zijn er inmiddels zeven personen overleden.
Vanwege de ziekte van haar moeder werd zij enkele dagen na haar geboorte liefdevol opgenomen in haar pleeggezin Wieggers, beter bekend onder de bijnaam Olpas, waar zij bleef totdat zij ging werken in een ziekenhuis in Zutphen. De contacten en de hechte vriendschap met de familie Wieggers zijn tot op de dag van vandaag blijven bestaan.
Opgroeien in een pleeggezin deed zij, uiteraard niet gepland, in navolging van haar beide ouders. Nog geen 20 jaar oud meldde zij zich aan bij de congregatie van de 'Kleine Zusters van de Heilige Joseph' in Heerlen, alwaar zij op 19 maart 1955 haar professie deed.
Tijdens haar kloosterleven heeft zij bijna heel Nederland leren kennen. Ze was onder andere werkzaam in de kloosters in Meerssen, Drachten, Deventer, Nijmegen, Dordrecht, Oosterbeek en Zeist. Meerdere jaren fungeerde zij als 'Moeder Overste' in enkele kloosters; sommige kloosters heeft zij moeten opheffen en de nog aanwezige zusters in de nog open zijnde kloosters moeten onder brengen. Dit was voor haar een van de minder leuke taken. Als gediplomeerd kok van de 'fijne keuken' en wijnkenner, heeft menigeen regelmatig mogen genieten van de maaltijden wanneer men haar in één van de kloosters bezocht. Ook heeft zij vele jaren in haar uppie in Breda gewoond en hield zich met veel kerkelijke werkzaamheden bezig. In haar leven heeft zij zich veel voor de maatschappij dienstbaar gemaakt.
De voortschrijdende leeftijd met de bijkomende diverse ongemakken, maakten een verhuizing naar het Moederhuis van de Stichter, Huize De Berg, in Heerlen noodzakelijk. Zij geniet daar nu van de verdiende goede verzorging in haar vertrouwde omgeving en de nog aanwezige medezusters.
Lezen, de computer en een van haar grootste hobby's is het autorijden. Medezusters naar bijvoorbeeld huisartsen en ziekenhuizen brengen, maar vooral de plezierritjes; zij bezocht en bezoekt nog regelmatig de plek van haar roots de Achterhoek om de nog in leven zijnde familie leden en vrienden te bezoeken.
Zaterdag 18 april willen familie en andere naasten samen met haar dit rijke en veelomvattende leven vieren in de O.L. Vrouw van Lourdeskerk in Mariënvelde. In deze kerk werd zij gedoopt, kreeg de eerste H. Communie en het Vormsel.