Linda Commandeur.
Linda Commandeur. Foto: Theo Huijskes

Landelijk project Starters4Communities nu ook in gemeente Oost Gelre

Oost Gelre - De gemeenten Oost Gelre en Oude IJsselstreeknemen samen deel aan het landelijke bekende pilotproject Starters4Communities. Beide gemeenten stellen hiervoor ieder 10.000 euro beschikbaar. Starters4Communities is een jonge, snel groeiende sociale onderneming, die met zelf ontwikkelde programma's groepen jonge starters op de arbeidsmarkt koppelt aan inwonerinitiatieven. Een achterliggende gedachte van de beide gemeentebesturen is op deze manier jongeren aan de Achterhoek te binden.

Linda Commandeur (initiatiefneemster van BS22 in en stadsmanager van Groenlo), die halverwege 2014 Starters4Communities benaderde, is erg blij met de medewerking van de gemeente. "Het gaat hier namelijk om een niet alledaags initiatief om jongeren terug te halen naar de Achterhoek dan wel jongeren te behouden voor de Achterhoek. Ik werd destijds op de mogelijkheden van het project gewezen door Marieke van Driel van de gemeente Oost Gelre. Voor mij voldoende aanleiding om contact te gaan opnemen met Manon Becher (woonachtig in Amsterdam en in 2013 oprichtster van de sociale onderneming Starters4Communities, ThH). Waarom zou je zelf het wiel uitvinden, terwijl het elders in dit land reeds volop en succesvol functioneert? "Manon Becher heeft in Amsterdam en omgeving reeds de nodige successen geboekt met betrekking tot het enorme potentieel aan jonge, hoog opgeleide en maatschappelijk betrokken mensen die nog geen plek op de arbeidsmarkt hebben en waarbij zij tegelijkertijd allerlei inwonerinitiatieven ondersteunen en begeleiden. Linda Commandeur: "De reactie van Starters4Communities op mijn toenadering was direct erg positief. Voor hen is de Gelderse Achterhoek immers in alle opzichten een totaal ander gebied. De mogelijkheid om de vleugels verder uit te slaan, werd daarbij met beide handen aangegrepen."
Beide gemeentebesturen hebben de bedoeling om, wanneer deze pilot aanslaat, wellicht een langdurige samenwerking aan te gaan en uit te breiden naar andere delen van de Achterhoek. In dezelfde Achterhoek spelen meer initiatieven om jong talent aan de streek te binden. Een voorbeeld is Ervaarjebaan. Starters4Communities is hierbij een innovatieve aanvulling. Jong professionals worden aan de regio Achterhoek verbonden door ze hier een netwerk te laten opbouwen. Bovendien krijgen de jong professionals workshops en trainingen aangeboden, waardoor het klimaat van deze jonge starters op de arbeidsmarkt wordt verbeterd. Oude IJsselstreek en Oost Gelre kunnen naar aanleiding van dit project kennis, ervaring en hun netwerk met elkaar uitwisselen. Besloten is om te beginnen met 6 inwonerinitiatieven. Iedere gemeente draagt 3 initiatieven aan. Hiermee creƫren beide gemeenten arbeidsmogelijkheden voor 17 tot 25 starters voor de duur van 4,5 maand.