Sandra Kappner licht het onderzoek toe.
Sandra Kappner licht het onderzoek toe. Foto: Bernadet te Velthuis

RKZVC 1 – WWV '34 1: 0 - 1 (0 - 1)

Beide ploegen bakten er
opvallend weinig van

Zieuwent - Voor WWV '45 stond er meer op het spel dan voor RKZVC en dat was vooral het eerste half uur te zien want zij toonden in ieder geval meer beleving. Beide ploegen bakten er in aanvallend opzicht weinig van zodat het spel zich vooral op het middenveld afspeelde.

In de 17e minuut kon na slap verdedigen in het centrum van de Zieuwentse verdediging Tom ten Breteler doorgaan en de 1-0 voorsprong voor WWV '34 binnen schieten. In de rest van de wedstrijd hoefde Wesley Keegstra geen enkele redding te verrichten hetgeen ook de onmacht van de Hengeveldse aanval weergeeft. Het laatste kwartier voor rust speelde RKZVC wel iets verder vooruit wat resulteerde in een schot vanaf 16 meter van Brian Voorhuis (1 meter over de kruising) en een hard schot van Elvis Almeida dat echter bijna recht op de Hengeveldse keeper af ging.

Na rust had RKZVC wel iets meer veldoverwicht maar de hechte verdediging van WWV '34 gaf geen gelegenheid tot een echte kans voor RKZVC. In de 52e minuut was er nog wel een aardige aanval over rechts maar het schot (na de voorzet) werd geblokt. In de 63e minuut moest de Hengeveldse keeper een schot van Brian Voorhuis vanaf 25 meter over de lat tikken tot corner. De laatste Zieuwentse (plotselinge) kans kreeg Tim van Wijngaarden in de 77e minuut na een verre en doorgekopte ingooi van Toby Bokkers, maar zijn poging ging ruim over. Van Hengeveldse kant kan hooguit worden gezegd dat ze probeerden met counters de ruimte te benutten, vooral het laatste kwartier toen RKZVC achterin man op man ging spelen. Dit resulteerde slechts één keer in een enigszins gevaarlijke situatie voor het Zieuwentse doel. Verder beperkte WWV '34 zich tot het klein houden van de ruimtes op eigen helft en omdat RKZVC vandaag onmachtig was om kansen te creëren, was dat niet zo'n moeilijke klus.

WWV '34 blijft door de overwinning in de race voor de nacompetitie. RKZVC heeft dan wel de zekerheid dat ze nacompetitie spelen maar het geeft geen lekker gevoel als er meer van dit soort wedstrijden worden gespeeld.

Volgende wedstrijd 20 april uit naar Reünie. Zie www.rkzvc.nl voor uitslagen en programma van de jeugd.


Duits onderzoek boekt successen

Tinnitus (oorsuizen) kan
bestreden worden

Lichtenvoorde - De ziekte Tinnitus - ook wel oorsuizen genoemd - hindert de mens. Soms in storende mate en soms zelfs in ernstig verstorende mate. Om te onderzoeken op welke manier deze aandoening het best kan worden bestreden is in Duitsland een lange termijn onderzoek gestart dat in 2009 begon en duurde tot 2011. Daarna is de procesoptimalisatie gestart. Dit Anti-Tinnitus onderzoek werd geïnitieerd en uitgevoerd door Rheinton GmbH in Rüdesheim.

Onderzoekster en studiebegeleidster hierbij was Sandra Kappner, Audiotherapeute en Bachelor Audioloog en gerespecteerd onderzoekster van de organisatie SEIYO. En zij was donderdagavond te gast in Lichtenvoorde als spreekster om toelichting te geven op het gedane onderzoek en op de ontwikkelde behandelmethode waarvoor een periode van 12 weken geldt. Zij sprak en doceerde bij Paul Groenewege aan de Broekboomstraat 9, de bekende Opticiens en Audiciens.
Aanwezig waren personen uit diverse andere disciplines in de medische wereld die allemaal raakvlakken hebben of betrokken zijn of raken bij de problematiek van Tinnitus.

80% score
?Interessant was te vernemen hoe effectief de ontwikkelde behandelmethode is. Die blijkt opvallend succesvol te zijn. Het blijkt dat de 12 weken durende behandeling een 80% slagingspercentage van de deelnemers kent. Dat is een opmerkelijk hoog percentage.

Uit een evaluatie van Tinnitus onderzoek in 2009 (Karlsruhe) bleek bij een groep van 60 deelnemers dat 48 mensen hadden verklaard dat Tinnitus -symptomen geheel waren verdwenen of in ieder geval niet meer storend waren. Dat betekent dus een 80% slagingspercentage van de deelnemers bij de doelgerichte studie. En van die 48 personen verklaarden er 19 dat de Tinnitus problemen zelfs volledig waren verdwenen. De andere 29 deelnemers verklaarden dat de Tinnitus symptomen definitief waren verlaagd en acceptabel geworden in hun dagelijkse leven. De 48 succesvolle deelnemers verklaarden de dagelijkse 2 uur durende therapie gedurende 12 weken te hebben gevolgd. Van het totaal aantal deelnemers van 60 personen haakten er 12 af. 9 personen verklaarden dat een dagelijkse training niet paste in hun leefpatroon. De overige 3 deelnemers hadden teveel last van lawaai op de werkvloer waardoor therapie moeilijk werd. Uit een 2e evaluatieonderzoek gehouden in Mannheim kwam eenzelfde scoringspercentage uit de bus.

Hoop
De conclusie kan, aldus Sandra Kappner, dan ook getrokken worden dat het mogelijk is binnen een periode van 12 weken een significante verbetering van de Tinnitus symptomen te bewerkstelligen mits aan een dagelijkse hoortraining van 2 uur wordt voldaan en de patiënt zich gedurende de therapie aan hevig lawaai onttrekt.

Zij ging ook in op de diverse oorzaken van het ontstaan van Tinnitus. Het werd duidelijk dat de ontwikkelde behandelwijze die in feite nu over de landgrenzen naar hier komt, hele goede mogelijkheden biedt. Er zal echter eerst intensief overleg met de diverse disciplines moeten plaatsvinden. Maar er gloort met deze methodiek hier duidelijk hoop voor mensen die met Tinnitus te maken krijgen.