Herman ter Haar en Janneke Olthof met een schets van de corsotuin.
Herman ter Haar en Janneke Olthof met een schets van de corsotuin. Foto: Theo Huijskes

Dankzij samenwerking tussen SBL en Perron8

Bloemencorso krijgt nu definitief corsotuin

Lichtenvoorde - "Het idee leefde al veel langer. Maar het wachten wordt beloond. De corsotuin in Lichtenvoorde wordt nu gerealiseerd op de mooiste locatie die je maar kunt bedenken, te weten op ook nog eens historische grond aan de achterzijde van het oude Richtershuis bij het Hof. Wij zijn daar erg blij mee." Aldus Herman ter Haar, voorzitter van de Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde tijdens het wekelijkse perspraatje met het college van burgemeester en wethouders van Oost Gelre.

De realisatie van de nieuwe corsotuin, die een oppervlakte krijgt van circa 35 bij 40 meter, is tot stand gekomen dankzij een nauwe samenwerking tussen de Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde en Perron8, zijnde het activiteitenbureau van Stichting Lichtenvoorde. Hierbij mag de medewerking van de gemeente Oost Gelre niet onvermeld blijven.

Wethouder Vincent van Uem: "Wij vinden het een fantastisch initiatief en werken daar met veel plezier aan mee. Wel komt er een gebruikersovereenkomst, maar de grond wordt door de gemeente om niet beschikbaar gesteld."
Ook burgemeester Annette Bronsvoort roemt het initiatief. "Het Lichtenvoordse bloemencorso zorgt ieder jaar voor iets nieuws Dat draagt ertoe bij dat er doorlopend belangrijke verbindingen worden gemaakt met de samenleving."

Ter Haar vindt de medewerking van de gemeente lovenswaardig. "De werkgroep beheer heeft het plan uitgewerkt en alle randvoorwaarden aangegeven. Omdat het hier ook nog eens archeologische grond betreft, mag er niet dieper dan 30 centimeter worden gegraven.
Vandaar dat er gezorgd wordt voor een ophoging met zand. Daarnaast komt er een beukenhaag en een hekwerk om de corsotuin. Begin mei gaan de dahliaknollen de grond in.

Uitbreiding project ´Corso zonder Beperkingen´

Al met al een mooie aanwinst voor ons corso, dit zeker omdat de corsotuin wordt opgenomen in de dahlia fiets- en wandelroute die een lengte kent van 30 kilometer. Op die manier krijgt het totaal ook nog een extra toeristische waarde. Bovendien wordt er nog een wedstrijd uitgeschreven voor het ontwerpen van een beeld, dat als symbool van het bloemencorso een plek centraal in de nieuwe corsotuin krijgt." De corsotuin is een uitbreiding van het project 'Corso zonder Beperkingen', waarbij mensen met een beperking sinds 2013 meehelpen bij het bouwen van corsowagens. Dit project is de laatste jaren een groot succes gebleken.
Het vervolg hierop is nu de corsotuin, waarin volgens Janneke Olthof cliënten van Stichting De Lichtenvoorde onder begeleiding verschillende soorten dahlia's planten, tentoonstellen, onderhouden en gaan plukken. Van de dahlia's kunnen vervolgens leuke producten worden gemaakt, die te maken hebben met het bloemencorso, zoals bloemenmanden en andere versierde voorwerpen. "Een meer dan zinvolle dagbesteding, waarvoor vier tot vijf personen zullen worden ingezet."


www.bloemencorso.com