De kinderen van de Antoniusschool in Lievelde ruimden afgelopen week zwerfvuil op.
De kinderen van de Antoniusschool in Lievelde ruimden afgelopen week zwerfvuil op.

ROVA-actie 'Natuurlijk Schoon'

Antoniusschool gaat zwerfvuil te lijf

Lievelde – Aan de zevende editie van de ROVA zwerfvuilactie 'Natuurlijk Schoon' werd deze week door ruim 16.000 scholieren van 206 scholen uit 16 gemeenten meegedaan. Ook de leerlingen van alle groepen van de Antoniusschool in Lievelde gingen de straat op om zwerfvuil op te ruimen. Onder ideale weersomstandigheden gingen de 88 kinderen op dinsdagmiddag 14 april met leerkrachten en hulpouders op pad.

"Wij mochten zelf een dagdeel kiezen wanneer we aan de slag wilden gaan. De gemeente Oost Gelre heeft de materialen gebracht, de kinderen krijgen stevige handschoenen die ze mogen houden. De hesjes en grijpers moeten na de actie weer ingeleverd worden", legt directeur Willeke van der Burg uit.

Het was een komen en gaan van leerlingen, groep 8 had al hesjes en handschoenen uitgedeeld in de groepen. In alle klassen zaten de kinderen al met de hesjes aan. Groep voor groep vertrokken ze om zwerfvuil op te ruimen. Buiten aangekomen werden de grijpers en de vuilniszakken uitgedeeld.

"We proberen kinderen bewust te maken"

Willeke: "Elke groep neemt een skelter met aanhanger mee om het zwerfvuil te vervoeren. De bovenbouw en middenbouw gaan wat verder van school aan het werk, de jongste leerlingen blijven in het dorp. Er sluiten ook een aantal kinderen van Orthopedagogisch centrum De Timp aan, zij gaan met de kleuters mee om te helpen. Met dit soort acties werken we vaker samen."

Als voorbereiding op de actie hebben de leerlingen al les gehad over zwerfvuil en afval. "We proberen de kinderen zich ervan bewust te maken dat ze niet zomaar alles op straat moeten gooien. In de les is bijvoorbeeld verteld hoe lang het duurt dat een leeg colablikje of een plastic flesje vergaat. We hopen gewoon dat ze er iets van opsteken als ze tijdens hun lagere schooltijd acht keer aan deze actie hebben meegedaan", aldus Willeke.

Als de kinderen terugkomen van hun opruimactie staat vrijwilliger opa Willy klaar om het opgehaalde vuilnis te verzamelen. De leerlingen praten nog even na over wat ze zoal gevonden hebben en ze kunnen de materialen weer inleveren.

Willeke: "ROVA komt nog dezelfde middag om het gevonden zwerfvuil op te halen. Het is allemaal prima en strak georganiseerd. We hebben geluk met het weer, als je eenmaal een dagdeel hebt gekozen kun je niet meer afwijken. De kinderen blijven een uur weg, als er groepen sneller klaar zijn kunnen ze nog even lekker buiten spelen. Rond 14.00 uur verwachten we alle leerlingen weer bij school."