De allereerste auto die Kolkman ooit verkocht is even terug op zijn geboortegrond.
De allereerste auto die Kolkman ooit verkocht is even terug op zijn geboortegrond. Foto: Mark Ebbers

45-jarig bestaan bedrijf en afscheid van Benny Kolkman

Auto Kolkman houdt receptie in showroom

Groenlo - Met een goed bezochte receptie in de showroom vierde Auto Kolkman in Groenlo afgelopen zaterdag het 45-jarig jubileum, en tevens het officiƫle afscheid van Benny Kolkman, die het autobedrijf in 1970 begon.

Dezelfde Benny was de woensdag voorafgaand aan de receptie ook nog eens 70 jaar geworden, ook dat werd tijdens de receptie gevierd met klanten, personeel, familie, buren en anderen. Mensen die gehoor hebben gegeven aan de uitnodiging in de bus of op social media. Ballonnen met 45 en met 70 erop onderstreepten de meervoudige aanleiding voor de middag. Victor Rensen, die met vrouw en kinderen de bezoekers ontvangt, is tevreden. Hij biedt, samen met de weduwe van Benny's zoon, de receptie aan aan de terugtredende Kolkman.

Over de opkomst deze middag en ook over hoe het gaat met Auto Kolkman is Victor tevreden. Hij nam vorig jaar het familiebedrijf over van Benny. De laatste werkte tot voor kort nog mee in het bedrijf, als adviseur en om de overdracht zo soepel mogelijk te laten verlopen, maar gaat nu dus van zijn pensioen genieten. Rensen: "Afscheid van je eigen familiebedrijf is emotioneel," aldus Rensen, "maar het verliep soepel en Benny heeft er nu vrede mee."

"De klanten zijn gebleven, net zoals het personeel, dus het vertrouwen is er," vervolgt de nieuwe eigenaar. Een van die personeelsleden is Harrie Klein Gebbink, ook aanwezig op de receptie, die al 40 jaar in dienst is als monteur bij Auto Kolkman. Personeelsleden die helemaal vanaf de start bij Kolkman werkten zijn er niet meer werkzaam. Uit 1970 is wel een auto opgesteld in de showroom, een Simca 1100 ES, destijds de eerste auto die bij het bedrijf zijn weg naar de klant vond. De 'young oldtimer' trekt behoorlijk wat bekijks, en heel wat mensen gaan er even inzitten. De auto ruikt nog opvallend nieuw en heeft in totaal nog maar 20.000 kilometer gereden. De contactsleutel zit er niet in, dus de Simca blijft de hele middag netjes staan waar-ie staat.