De Rainbowband Lichtenvoorde bestaat alweer 20 jaar.
De Rainbowband Lichtenvoorde bestaat alweer 20 jaar. Foto: Bernadet te Velthuis

Het sociale aspect is erg belangrijk in de groep

Instuif met jubilerende Rainbowband

Lichtenvoorde - Zondag 3 mei staat de Instuif geheel in het teken van de Rainbowband. Zij verzorgt een middag vullend programma in het Grand Café van Antoniushove.

De Rainbowband is een groep van circa 40 mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. De band bestaat dit jaar 20 jaar en de leiding is vanaf het begin in handen van Tonnie Weikamp en Leo Niënhuis. Willy Engelbarts is er 10 jaar bij betrokken en sinds kort krijgen ze assistentie van Dorien Harbers.

De band kan nog nieuwe leden gebruiken

De band is uitgegroeid tot een begrip in Lichtenvoorde en omstreken. De leden komen ook uit de hele regio. Gestoken in speciale kleding en voorzien van een eigen geluidsinstallatie is hun optreden altijd even enthousiast. De leeftijd van de leden varieert van 15 tot ruim 50 jaar en ondanks het grote verschil in leeftijd en verstandelijke vermogens kunnen ze allemaal goed met elkaar overweg. Het sociale aspect is erg belangrijk in de groep, alle leden zorgen samen voor de opzet van instrumenten en men helpt elkaar zodat iedereen mee kan doen. Sinds een paar jaar heeft de band hun oefenruimte in de Hamalandschool aan de Van Ostadestraat. In de beginjaren speelden de muzikanten op gekregen en vaak afgedankte muziekinstrumenten die ze overal vandaan haalden. Zware orgels werden in de loop der tijd vervangen door keyboards en langzamerhand konden, mede door giften en dergelijke, andere muziekinstrumenten aangeschaft worden. Op 12 april is het 20-jarig bestaan van de Rainbowband gevierd door middel van een jubileummiddag. Er waren diverse verenigingen uitgenodigd waarmee ze in het verleden samen gespeeld hebben of waarmee andere banden zijn. Ook de familie, vrienden, leiding en medebewoners van de leden van de Rainbowband waren aanwezig. De band kan nog steeds nieuwe leden gebruiken en hopelijk komen die er ook.

'We willen nog jaren doorgaan en nog meer mensen met een beperking bereiken om hen zo een hobby te bezorgen waardoor ze ook nog eens de zo broodnodige sociale contacten uit kunnen breiden', aldus Tonnie Weikamp. (Zie ook de rubriek Keitjes).