De heren ontvingen een biermandje, een schaakboek en de kampioenfoto.
De heren ontvingen een biermandje, een schaakboek en de kampioenfoto. Foto: Bernadet te Velthuis

Een zeer spannende wedstrijd met grote belangen: Rokade 2 tegen Doesborgh

Rokade 2 is kampioen 3e klasse OSBO

Lichtenvoorde - Tijdens de gezamenlijke slotronde stond er veel op het spel. Rokade 2 moest tegen Doesborgh en met een gelijkspel zou Rokade 2 kampioen worden, bij een overwinning van Doesborgh zouden zij kampioen worden. Een zeer spannende wedstrijd met grote belangen. Rokade 3 moest het opnemen tegen Zevenaar 3 die al veilig waren. Rokade 3 was nog niet helemaal veilig, er was nog een theoretische kans op degraderen. Groenlo zou dan moeten winnen van Kameleon en Aalten zou moeten winnen van Voorst 3. De bordpunten zouden dan de doorslag geven. Indien er door Rokade 3 tenminste 1,5 bordpunt gehaald zou worden zouden we in geen enkele situatie degraderen.

Rokade 2 – Doesborgh
Al weken van tevoren werd er door de teamleider nagedacht over de beste opstelling. Maar aan iedere variant kleefde één bezwaar. Wat als de tegenstander hetzelfde zou doen. Uiteindelijk was Michael Broertjes eruit en stuurde een paar dagen voor de wedstrijd de opstelling door. Op bord 1 speelde Marinus Demkes een goede partij. Lang ging het gelijk op en hij bood zelfs remise aan (onderdeel van de tactiek), maar zijn tegenstander wilde doorgaan en kwam in een verloren stelling terecht. Marinus vond echter niet de goede voortzetting en verloor helaas. Jan Hahné was toen al klaar op bord 2. Hier accepteerde zijn tegenstander het remisevoorstel wel in een gelijke stelling. Dat kwam goed uit. Ook Han van de Laar bood remise aan op bord 3, net toen hij de grootste problemen opgelost dacht te hebben. Zijn tegenstander wilde het niet en won prompt een pion. Dat werd nog lastig verdedigen, maar toen de tegenstander het even later zelf aanbod nam Han het toch maar aan. Op bord 4 speelde Geert Koster een goede partij. Het werd een heel gelaveer met toren en paarden, maar toen Geert een pion verloor werd de druk te hoog. Na nog een verloren pion was er geen houden meer aan. Toen kwam het aan op de onderste 2 borden. Hier had Michael vooraf op 2 punten gehoopt en minimaal een punt op de eerste 4 borden. Dat ene punt was al binnen.

Michael was de topscoorder met 7 uit 7 score

Op bord 6 speelde Tim Witteveen goed en hij zorgde voor veel verwarring op de D-vleugel. Eigenlijk kwam hij geen moment in gevaar, speelde goed geconcentreerden haalde een heel belangrijke overwinning binnen. Daarna waren alle ogen op Michael Broertjes gericht. Het was inmiddels al ruim na elven en het werd een alles of niets wedstrijd. Remise werd afgeslagen als zijnde niet nuttig. Het was erop of eronder. De kansen wisselende, er was tijdnood en het overgebleven, maar toch nog talrijke publiek, zag een wonderbaarlijke doorbraak van de zwarte d-pion.

Met een dame en toren tegen toren en wat pionnen moest de Doesborgh-speler opgeven en was het kampioenschap onder luid gejuich een feit. Daarmee was Michael meteen topscoorder met 7 uit 7. De huldiging bestond uit een biermandje,een schaakboekje en de kampioensfoto. Al met al was een mooi seizoen.

Rokade 3 – Zevenaar 3
Frank Roodzant zat aan bord 1 en liet eindelijk een keer zien waarom hij de titel Kampioen van Neede draagt. In slechts 12 zetten had hij zijn tegenstander te pakken. Een zeer goede prestatie en dat gaat wat beloven volgend seizoen. Op bord 3 speelde Luuk Eisink en hij stond een pion voor. Na kort overleg met de captain werd daar besloten tot een remise zodat Rokade 3 zijn benodigde 1,5 bordpunt binnen had. Nu kon men vrijuit spelen, alle druk was weg. Leo van Noord speelde een solide partij aan bord 2 en deze eindigde in remise. Bij een stand van 2-1 voor Rokade hing zelfs winst in de lucht. Hans ter Horst stond goed op bord 6, Gerard Wolters stond redelijk op 5 en Ruud Goossens stond een pion voor op bord 4. Toen Hans echter een schaakje gaf met zijn toren op een veld dat bewaakt werd door een loper, die sneaky in een hoekje stond, kantelde de partij en werd het 2-2. Toen bij Ruud de partij volledig vastliep en strandde in een remise, besloot Gerard om ook maar de punten te delen en stond er een 3-3 eindresultaat.

Aalten speelde sterk tegen Voorst 3 en won. Hierdoor speelde Aalten zich veilig. Omdat Groenlo kansloos ten onder ging tegen Kameleon, haalde Voorst 3 opgelucht adem. Groenlo degradeert.


www.svrokade.nl


Longa '30 boekt gemakkelijke zege
tegen Rigtersbleek

Lichtenvoorde - Longa '30 heeft afgelopen zondag met 1-2 gewonnen van Rigtersbleek. Longa '30 was veel sterker dan de gehavende thuisploeg en boekte dus een verdiende zege.

Net als vorige week opende Nick te Veldhuis al na 3 minuten de score na een verre inworp van Floris Eskes. Deze was echter wel veel mooier. Jurgen Wiegerinck wist de bal met zijn hoofd te verlengen, waarna Te Veldhuis met een prachtige omhaal de 0-1 binnen schoot.

Kort daarna stond het al weer gelijk. Terwijl er aan Longazijde een aantal dingen misgingen, was er op de afronding van de speler van Rigtersbleek niets aan te merken. Met een fraaie volley werd Kay Boschker kansloos gelaten: 1-1.

Vlak voor rust kwam Longa '30 weer op voorsprong toen Jurgen Wiegerinck een corner van Eskes goed binnenknikte: 1-2. Daarna had de spits vrij voor de keeper nog een keer moeten scoren, maar de doelman wist redding te brengen.

Legio mogelijkheden
Na rust kreeg Longa '30 legio mogelijkheden om de score uit te bouwen, maar de vele kansen waren niet besteed aan bijvoorbeeld Freek Heinsbroek, Silas te Brake en Jurgen Wiegerinck. Thomas Kerperien wist wel het doel te vinden, maar stond blijkbaar buitenspel. Zo bleef het bij 1-2 en lijkt de 5e plaats zeker voor Longa '30.

Opstelling
Opstelling Longa '30: Boschker, Elferink, Orriëns, Hulshof, Wolters, Eskes, Ebbers, Heinsbroek, Te Veldhuis, Kerperien (70. Te Brake) en Wiegerinck.


www.longa30.nl