Feestjesdagen II

Er zijn in Nederland 227 straten naar Willem Alexander genoemd, ook in Oost Gelre. Het Willem Alexanderhof in Groenlo is nou niet bepaald majesteitelijk, maar het is er toch maar. Geen enkele Zandstraat in onze gemeente, alleen zandpaden zonder hoofdletter. Ik heb nou eenmaal niet aan een koninklijke navelstreng vastgezeten. Ik ben ook nog niet dood, dat geeft je voor de rest van je leven een achterstand.
Ik vind dat bij nieuwe straten bekende inwoners geƫerd moeten worden met straatnamen. En dat mag best als ze nog leven, zelfs als de naamgever zelf in zo'n straat woont. Wat is er mooier dan je eigen straatje schoonvegen. Suggesties zijn welkom.

En als er dan nieuwe wijken worden aangelegd, graag een overzichtelijk stratenplan. Ruimtelijk inzicht en oriƫntatievermogen zijn minder ontwikkelde hersenkwabben bij mij, met als gevolg dat ik wel eens zeven keer rond Jupiter heb gedraaid in de Planetenbuurt in Lichtenvoorde. Hartreize in Groenlo is nog erger. Kijk eens op de kaart: De Snieder, wie heeft dit bedacht, niet die naam maar zo'n slinger 1 naam geven?! Die naam is trouwens een oud beroep, hoort eigenlijk in die andere Groenlose wijk Banninghof thuis, ook al zo'n doolhof. Maar wel gezellige oude ambachtsnamen. Alleen een beetje raar dat er nooit een straat Hoer is genoemd. Zeker vergeten destijds.

Waarom komt er op Koningsdag eigenlijk een krant in de bus? Ik vind het wel mooi - lekker lezen wat er in de grote wereld buiten Oost Gelre gebeurt - maar het is toch een nationale feestdag? Het is veen an de ondoorgrondelijkheden van het vrijedagenbeleid in Nederland. Bevrijdingsdag, 5 mei, ook zoiets. Een keer in de 5 jaar een feestdag maar. Dat is al raar. We vieren dat er een einde kwam aan de meest bepalende periode van Nederland in de 20e eeuw, maar er mag een keer per lustrum vrij van genoten worden. En dan ook nog niet eens door iedereen, dat hangt van de CAO af! 5 jaar lang bezet door Nazi's, daarvan bevrijd worden en het mag eventueel gevierd worden met een dagje kleine vrijheid als dat in je bedrijfstak geregeld is. Volgens mij hebben Roosevelt en Churchill het zo niet bedoeld.
Ik luister tijdens mijn thuiswerk wel weer op de radio naar een verslag van de Bevrijdingsfestivals. Met diepgravende analyses van Giel Beelen ("vette shit van die gast") over wat vrijheid betekent in onze tijd.

De avond voorafgaand aan 5 mei is het 4 mei (verrassend). Om 20 uur (niet 8 uur zoals Jan Smit een paar jaar geleden dacht) twee minuten stilte. Altijd met plaatsvervangende angst of er niet een of andere gek doorheen gilt. Kleine kinderen die niet beter weten, maar soms ook grote kinderen. Het is natuurlijk ook macht, als iedereen stil hoor je zelfs een nul als jij die met de ontwikkeling van een varken en het IQ van een aap de holocaust verbindt met het Palestijnse probleem. Of als je teleurgesteld bent in het seizoen van FC Twente, en verder is er niks in je hoofd.
Halfstok.