Kees van de Veer met fjordenpaarden.
Kees van de Veer met fjordenpaarden. Foto: PR

Vereniging voor Oudheidkunde exposeert bij Erve Kots

Lievelde op foto en film

Lievelde - De Vereniging voor Oudheidkunde te Lichtenvoorde beschikt over een uitgebreid fotoarchief en een bescheiden filmarchief. Op gezette tijden wordt een selectie uit het aanwezige beeldmateriaal gemaakt en tentoongesteld. Deze keer betreft de selectie meer dan 300 foto's, Lievelde staat centraal. De datering van de foto's is vanaf ca. 1930 tot recent.

Een aparte fotoserie is gewijd aan de NAM boring in 1975 in Lievelde naar gas. Een van de boorkoppen, die destijds door de NAM daar gebruikt werden, is bij deze foto's gevoegd. Ook de interessante geschiedenis van boringen in het verleden in Groenlo en Winterswijk wordt uit de doeken gedaan. Het proefboren naar schaliegas in onze streken is momenteel weer groot in het nieuws. Foto's over de cycloon die op 1 juni 1927 onder andere een groot deel van de Lieveldse boerderijen verwoestte zijn ook ruim aanwezig.
De filmbeelden, die tijdens de expositie doorlopend vertoond zullen worden, betreffen het reilen en zeilen van de bevolking in Lievelde in 1968. De ongeveer één uur durende unieke film is destijds opgenomen door de toen in Lievelde woonachtige architect Schouten. Verder wordt op geregelde tijden de DVD 'Vrouwleuwark', in de jaren tachtig opgenomen in en om Erve Kots, afgespeeld.
Kinderen kunnen aan de hand van een boekje met een vragenlijst een educatieve route lopen door het boerderijmuseum. Er zijn leuke prijsjes te winnen.

De tentoonstelling is opgesteld in het gebouw de Galerie op het terrein van museum Erve Kots, Eimersweg 4 in Lievelde, waar ook nog een prachtig geëtaleerde collectie knipmutsen met instructiefilm en wiegjes te bewonderen is.
Te zien tijdens de schoolvakantie van 2 tot 10 mei 2015, dagelijks van 10.00 uur tot 17.00 uur. Toegangsprijs: € 2 euro per persoon, kinderen beneden de 12 jaar gratis.


Vele nieuwtjes voor de kampeerder

Techniekdag bij Obelink

Winterswijk - Komend seizoen trekken naar schatting weer ruim 3 miljoen Nederlanders erop uit om van een fijne kampeervakantie te genieten. Een groot deel van deze kampeerliefhebbers gaat met de caravan en natuurlijk wil men deze dan perfect in orde hebben. Fabrikanten komen ieder jaar, ook in 2015, weer met vele nieuwtjes voor caravan en camper. Al met al voor Obelink een goede reden om het thema techniek centraal te stellen.

Techniek
Techniek is niet meer weg te denken in een caravan of camper anno 2015. Toilet, warm water en verwarming zijn al jaren standaard en de moderne caravans en campers zijn voorzien of kunnen in elk geval worden voorzien van televisie, airco, zonnepanelen, een mover en nog veel meer extra's. Tijdens de Techniekdag wordt er bij Obelink dieper op al deze mogelijkheden ingegaan en zijn er volop demo's.

Demonstraties
Obelink demonstreert in de winkel satellietschotels, movers met verschillende accu's, automatische uitdraaisteunen (auto steady), en in de werkplaats worden doorlopend demo's gegeven over hoe je een mover kunt monteren; ook zijn er workshops schadeherstel in de werkplaats bij Obelink.

Onderhoud
Wie zorgeloos op kampeervakantie wil gaan heeft er baat bij om voor vertrek bij een BOVAG-caravanbedrijf langs te gaan voor een BOVAG-onderhoudsbeurt. Uw caravan, vouwwagen of camper wordt dan gecontroleerd op meer dan 50 punten en eventuele reparaties worden in overleg uitgevoerd. Met een goed onderhouden caravan of vouwwagen kan een zorgeloze vakantie pas echt beginnen. Bij Obelink bent u ook hiervoor aan het goede adres.

Barbecue en ballonnen
Op zondag 3 mei is er op de bbq-afdeling een kok van Campingaz aanwezig om iedereen lekkere hapjes te laten proeven van de barbecue. Voor de kids komt ballonnenclown Hans in het restaurant en is het speelparadijs ongetwijfeld weer een favoriete tijdsbesteding.

Bevrijdingsdag
Dinsdag 5 mei (Bevrijdingsdag) is een feestdag in Nederland, Obelink heeft dan extra openingstijden van 10.00 tot 17.00 uur. Uiteraard zijn ook dan alle afdelingen geopend.


www.obelink.nl


Centrale huisvesting eind 2016 gereed

5,3 miljoen nodig voor gemeentehuis

Oost Gelre - Sedert de op 1 januari 2005 bewerkstelligde samenvoeging van de gemeenten Groenlo en Lichtenvoorde tot de nieuwe herindelingsgemeente Oost Gelre is er reeds vele malen gestoeid over de bestuurlijke en ambtelijke huisvesting van de gemeente. Daarbij zijn al diverse voorstellen onderwerp van discussie geweest in het college, de raadscommissie en de gemeenteraad zelf. In de vergadering van de afgelopen week heeft het college besloten om zowel het bestuurlijk als ambtelijk apparaat te huisvesten in één gebouw, het gemeentehuis in Lichtenvoorde.

Omdat hiervoor een forse verbouwing, uitbreiding en aanpassing dient plaats te vinden van het huidige gemeentehuis, stelt het college de raad voor om een bedrag van 5,3 miljoen euro beschikbaar te stellen. Op 6 mei a.s. krijgt de raadscommissie de gelegenheid om zich uit te spreken over het collegevoorstel en op 19 mei a.s. neemt de gemeenteraad een beslissing. Alvorens het college tot dit voorstel is gekomen, heeft onder het motto "Ruimte voor ambitie' Brink Management & Advies een uitgebreide huisvestingsanalyse gemaakt. Bij de opstelling van deze analyse heeft men voortgeborduurd op het coalitieakkoord van CDA en OOG. In dit akkoord is de ambitie op een dergelijke wijze verwoord, dat de huisvesting wordt aangepast aan het geactualiseerde dienstverleningsconcept en de daarbij horende huisvestingseisen. Een verbouwing van het gemeentehuis moet bovendien leiden tot lagere exploitatielasten. Dit laatste in ogenschouw nemende, heeft het college volgens portefeuillehouder René Hoijtink dan ook besloten om het voormalige Rabobankgebouw en de villa en het woonhuis, gelegen op de locaties Raadhuisstraat 4, 6 en 9 af te stoten.

"Bestuurlijk en ambtelijk bezig zijn in meerdere gebouwen werkt niet effectief en efficiënt. Na de entree van het gemeentehuis helemaal opgeknapt te hebben, wordt er nu naar gestreefd om in één en hetzelfde gebouw 140 Arbo geschikte werkplekken te creëren. Dit betekent dat het voorstel is om op de zogenaamde 'banaan' een extra verdieping te bouwen. Op deze wijze denken wij een behoorlijke kostenbesparing te kunnen doorvoeren. Bovendien mag de ingeslagen weg mede worden gezien als een duurzaamheidsbeslissing. Wanneer de raad groen licht geeft, zal de ontwerpfase worden afgerond, waarna in september de aanbesteding kan plaatsvinden. De bouwfase behelst vervolgens de periode van november 2015 tot eind 2016. Met het benodigde krediet van 5,3 miljoen euro zitten wij ook nog eens op een kwart van het destijds geraamde bedrag van 20 miljoen euro voor totale nieuwbouw." Over de afstoting van de straks overtallige panden, kunnen nog geen concrete mededelingen worden gedaan. "Er is reeds vage belangstelling getoond, maar nog niet meer dan dat."

Er zijn ook satteliet-ontvangers op de Techniekdag.